Toimintakertomus 2009

Helsingin Suomi-Puola -yhdistys ry

Toimintakertomus 2009


Toimintavuonna yhdistys sai oman logon. Puolassa graafikoksi valmistuneen Ville Helttulan monista ehdotuksista hallitus valitsi kolme, jotka esiteltiin syksyn yleiskokouksessa ja joista kokouksen osviittojen mukaan logo valittiin. Logon keskuksen renkaat symboloivat 80-vuotista toimintaa.

Aktivoidakseen jäsenistöä esittelemään Puolaa ja Puola-yhteyksiään ja kokemuksiaan Puolassa yhdistys avasi blogin osoitteessa suomi-puola.vuodatus.net.

Tapahtumista monet järjestettiin yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa, kuten Kallion kirjaston, ruotsinkielisen työväenopiston ja SPYL:n kanssa.

Hallinto ja talous

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.
Hallitus kokoontui 5 kertaa. Sääntömääräisiä vuosikokouksia pidettiin kaksi, molemmat toimitilojen juhlatilassa, Piwnicassa.

Jäsenkirjeitä lähetettiin kaksi. Ensimmäisen jäsenkirje meni kaikille postitse, ja samalla lähetettiin jäsenmaksulomake. Toinen kirje lähetettiin syksyllä postitse sekä sähköpostina niille, jotka olivat ilmoittaneet haluavansa kirjeen elektronisesti. Yksittäisistä tapahtumista jäsensihteeri on vielä muistuttanut sähköpostitse. Jäsenkirjeet on julkaistu myös yhdistyksen internet-sivulla.

Internetsivuista ovat vastanneet Päivi Erola ja Hanne Heikkinen.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Päivi Erola, joka on valittu kaksivuotiskaudeksi 2009- 2010. hallituksen muut jäsenet 2009 olivat: Brygida Antikainen, Eila Czarnecki, Kaija Hyvönen-Rajecki (sihteeri), Hanne Heikkinen (kotisivut), Ilkka Niemi (varapuheenjohtaja), Topi Lappalainen, Marina Mäkelä (jäsensihteeri), Lasse Selander, Outi Takkinen (kokoussihteeri) ja Tarja Tuomisto (kokousemäntä). Varapuheenjohtaja Niemi on osallistunut hallitustyöskentelyyn sähköpostin kautta, koska hän on työssä Puolassa.

Taloudenhoitajana toimi Marjut Helttula. Varsinaisia tilintarkastajia olivat Veikko Alander ja Seppo Pylkkä- nen sekä varalla Jorma Perälä ja Matti Salomaa. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä.

Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 233, joista vapaajäseniä 14. Yhdistykseen liittyi 15 henkilöä ja kuusi erosi. Jäsenmaksunsa kahtena vuotena peräkkäin jätti maksamatta 13, jotka katsotaan eronneiksi. Kaksi henkilöä kuoli.


Oma toiminta

28.4.09. Sääntömääräinen kevätkokous

Kevätkokous pidettiin toimitilojen juhlatilassa Piwnicassa. Kokouksen jälkeen Suomen entinen Varsovan suurlähettiläs Unto Turunen kertoi kaudestaan Puolassa ja saamistaan puolalaisista muistomitaleista, jotka hän luovutti yhdistykselle. Kokoelma sisältää 17 mitalia, jotka on nimetty. Tarkoituksena on, että kokoelma voidaan asettaa toimitiloihin nähtäville.

Puolan kielen kerho Puolan kielen kerho kokoontui sekä kevät- että syyskaudella keväällä torstaisin ja syksyllä tiistaisin 1.5 tun- nin opiskelujaksoon. Opettajana on toiminut Iwona Hölttä. Oppikirjaksi valittiin syksyllä ”Do polski! matka puolan kieleen”. Yhdistys on saanut uusia jäseniä kerhon ansiosta. Osallistujat maksavat opetuksen, eika kerhosta ole aiheutunut yhdistykselle menoja; yhdistys on vain organisoinut opetuksen ja tarjonnut kokoontumistilan. Keväällä Iwona Hölttä järjesti kerholaisille mahdollisuuden katsoa Jasminum-elokuvan.

19.5.09 Kallio kukkii


Kallio kukkii -tapahtumassa Kallion kirjastossa lähetystöneuvos Stanisław Cios kertoi perhokalastuksesta ja esitteli kirjaansa ”Perhokalastajan harjus”. Asiantunteva, kalastuksen kulttuurihistoriaan, talouteen, virkis- tyskalastukseen, perhokalastuksen saloihin ja ”taiteeseen” sukeltanut esitys lumosi niin harrastajat kuin kalastuksesta piittaamattomatkin. Lähetystöneuvos Cios on kerännyt noin tuhannen kalastusaiheisen posti- kortin kokoelman, josta tilaisuuteen oli valittu monipuolinen, noin sadan kortin näyttely.

12.10.09 Polsk mat -kurssi

Yhteistyössä Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston, Arbiksen kanssa järjestettiin puolalaisen ruuan ilta- kurssi Mat och prat -teeman yhteydessä. Yhdistyksen hallituksen jäsen Brygida Antikainen konsultoi0, niin ruokalistan laadinnassa kuin käytännön toteutuksessa Arbiksen kotitalousopettajaa, Ghita Henrikssonia. Kurssille voitiin ottaa vain 12 osallistujaa. Kurssi onnistui kaikin puolin erinomaisesti, ja yhteistyötä jatke- taan vuonna 2010. Kurssi herätti kiinnostusta yhdistyksen muuhunkin toimintaan, ja saimme tätä kautta uusia jäseniä. Kurssilaisille jaettiin Det polska köket -esite, jonka Päivi Erola oli laatinut ja Lasse Selander kääntänyt.

3.12.09 Sääntömääräinen syyskokous ja pikkujoulu

Syyskokous pidettiin yhdistyksen toimitilojen Piwnicassa. Kokouksen jälkeen yhdessäolo jatkui pikkujoulun viettona. Elannon näyttämön runoryhmä esitti mukaansa tempaavan murrerunosikermän. Elannon näyttämön emänniltä oli tilattu pikkujoulutarjoilu. Arpajaisiin oli saatu monenlaisia lahjoituksia. Erityiskiitos Finnlinesille, joka oli lahjoittanut arpajaisten pääpalkinnon, mat- kan Helsinki-Gdynia reitille.


Muu osallistuminen ja toiminta


SPYL:n osallistui Matka 2009 tapahtumaan Ystävyysseurojen Liitto ry:n (YSL) osastolla Helsingin Messukes- kuksessa tammikuussa. HSPY.n jäsenet pystyttivät näyttelystandin ja huolehtivat päivystyksestä. Suurlähet- tiläs Joanna Hofman vieraili messuosastolla, ja yhdistyksestä Brygida Antikainen, Eila Czarnecki ja Lasse Selander ottivat suurlähettilään vastaan.
SPYL:n. varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Lasse Selander.

Suomi-Puola Yhdistysten Liiton ylimääräinen liittokokous kutsuttiin koolle tammikuussa, koska Liiton pu- heenjohtaja Markku Kontro oli pyytänyt eroa tehtävästä vakavan sairauden takia. Kokous pidettiin 17.1. Liiton toimistossa, ja yhdistyksen edustajina olivat Eila Czarnecki, Päivi Erola, Ilkka Niemi ja Tarja Tuomisto.

SPYL:n kevätliittokokoukseen Helsingissä 18. huhtikuuta osallistuivat yhdistyksen edustajina Eila Czar- necki, Kaija Hyvönen-Rajecki, Päivi Erola ja Lasse Selander. Kokouksen jälkeen oli Itämeri-seminaari, jossa John Nurmisen Säätiöstä meribiologi Miina Mäki kertoi Säätiöstä ja sen projekteista erityisesti Puolassa. SPYL:n syysliittokokoukseen 17. lokakuuta Liiton toimitiloissa osallistuivat Harri Helttula, Topi Lappalainen, Lasse Selander ja Vesa Wennäkoski. Kokouksen jälkeen pidettiin ”Ystävyysseuratoiminta tässä ajassa” -seminaari, jossa alusti toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen Suomi- Unkari Seurasta.

Seminaareihin voivat osallistua muutkin kuin varsinaiset kokousedustajat. Yhdistyksen emäntä, Tarja Tuomisto, on huolehtinut Liiton yleiskokousten tarjoilusta.

Puheenjohtaja Päivi Erola on toiminut Suomi-Puola / Finlandia Polska -lehden päätoimittajana. Yhdistyksen järjestämistä tapahtumista on raportoitu lehdessä.

SPYL järjesti 25. tammikuuta Urho Kekkosen museossa Tamminiemessä ystävyysseuratyön 80- vuotiskonsertin, johon yhdistyksen jäseniä osallistui kutsuvieraina.

SPYL:n stipendiaattivaihdossa Polonicumin puolan kielen kesäkurssille Varsovassa osallistui HSPY:n jäsen Tanja Högman, joka opiskelee Helsingin yliopistossa puolan kieltä ja kulttuuria.

Kolmelle puolalaiselle Suomen kielen stipendiaateille yhdistys lahjoitti 30 €:n lahjakortin helsinkiläiseen tavarataloon kompensaationa saunaillasta, jota ei voitu järjestää aikatauluongelmien takia.

YSL:n hallitukseen SPYL:n edustajana on kuulunut HSPY:stä Eila Czarnecki. Eila Czarneckin lisäksi YSL:n syysretkelle Billnäsiin 26. syyskuuta osallistuivat Marjut ja Noora Helttula.

Yhdistyksen kontakteilla on pystytty tukemaan muiden kulttuurivaikuttajien projekteja: partioyhteyksillä puolalaisten partiolaisten tanssi- ja lauluryhmä Dzieci Płocka sai kohtuuhintaisen majoituksen; Haapalastut- kuoro sai korvaamatonta apua yksittäisiltä yhdistyksen jäseniltä Krakovan esiintymismatkan järjestelyihin.

Puolan suurlähetystö on tarjonnut korkeatasoisia puolalaisia kulttuurielämyksiä järjestämällä näyttelyjä, konsertteja ja seminaareja, joihin yhdistyksen jäsenet ovat olleet tervetulleita. Tilaisuuksista on pääasiassa tiedotettu sähköpostitse ja niihin on ollut vapaa pääsy.

Seminaarien aiheina on ollut niin Itämeri kuin 20. merkkivuosi kommunismin romahtamisesta.
Kansantanssiryhmän Dzieci Płockan esitykset ilahduttivat toukokuun 3. päivä konservatoriolla pidetyssä juhlassa. Chopinia kuultiin jazzahtaen Finlandiatalolla 19. syyskuuta, kun maineikas pianisti Krzysztof Jabłooski ja Andrzej Jagodzioskin jazztrion esiintyivät. Temppeliaukion kirkossa 27.11. Helsingin konservato- rion orkesterin ohjelma koostui puolalaissäveltäjien Mieczysław Karłowiczin ja Grazyna Bacewiczin teoksista.

Vahva tulkinta monologina Nijinskin elämästä esitettiin Stefan Jaracz -teatterin toteuttamana Aleksanterin teatterissa 23.9. Pasilan kirjastossa 9.-28.11 esiteltiin Puolan rikasta kulttuuriperintöä audio-visuaalisesti toteutetussa näyt- telyssä ”Commonwealth of Diverse Cultures: Poland's Heritage”.
Puolan elokuvaviikot 5. – 9.10. Kino K-13:ssa kokosivat jälleen katsomot täyteen niin yhdistyksen jäseniä kuin muuta yleisöä. Helsingissä ennen varsinaista elokuvaa esitettiin jälleen Andrzej Wajdan elokuvakoulun opiskelijoiden erinomaisia lyhytelokuvia.

Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita sekä Puolan suurlähetystöä.

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 22.4.2010 esitettäväksi kevätkokouksessa 2010.