Toimintakertomus 2012

 

Yhdistys on panostanut kertomusvuonna edelleen yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Vakiintuneiden tapahtumien kuten  Kallio kukkii ja   Short waves -lyhytelokuvafestivaalin lisäksi erittäin tärkeä yhteistyökumppani oli  Helsingin suomenkielinen työväenopisto. Jäsentapahtumista lukupiiri on säilyttänyt suosionsa. Sääntömääräisten kokousten yhteyteen yhdistys on saanut jäsenistöstään eturivin asiantuntijoita esittelemään Puolan kulttuuria. Monista yhdistyksen tapahtumista tehtiin juttu Suomi‒Puola -lehteen.

Hallinto ja talous

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.

Hallitus kokoontui viisi kertaa (15.1., 27.2., 21.8., 24.10., 9.12.). Sääntömääräisiä kokouksia on kaksi, joista kevätkokous pidettiin 5.4. Short Waves -tapahtuman yhteydessä Eurooppasalissa, ja syyskokous 9.12. pikkujoulun yhteydessä toimitilojen juhlatilassa Piwnicassa.

Tapahtumista on tiedotettu ennen kaikkea kotisivuilla, joita on sujuvaa päivittää ja joiden ansiosta toiminnan näkyvyys on parantunut. Yhdistykselle osoitettujen Puolaa koskevien kyselyjen määrä on entisestään kasvanut kotisivujen ansiosta.  Sivuille tallennetaan paitsi uutisia tulevista tapahtumista myös yhdistyksen menneestä toiminnasta ja historiasta kertovaa aineistoa.

Tapahtumista on muistutettu jäsenistöä sähköpostitse. Postitse lähetettiin vain maaliskuun alussa yksi jäsenkirje, missä oli jäsenmaksun maksuohje.  Suurin osa jäsenyysanomuksista on tullut kotisivun lomakkeen kautta.

Tapahtumista on tehty julisteita, joita on levitetty kirjastojen ja muiden julkisten tilojen ilmoitustauluille. Lisäksi tapahtumista on tiedotettu sähköpostituslistoilla, kuten Aleksanteri-instituutin, Helsingin yliopiston Slavbalt-listalla ja kansainvälisten opiskelijoiden sähköpostilistalla.

Yhdistyksen facebook-tili on palvellut sekä tiedottamista että toiminut keskustelufoorumina.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Päivi Erola, joka oli valittu kaksivuotiskaudeksi 2013‒2014. Hallituksen muut jäsenet olivat: Brygida Antikainen, Harri Helttula, Kaija Hyvönen-Rajecki (sihteeri), Satu Kuusranta ( kokoussihteeri), Liisa Kylliäinen (kokoussihteeri), Marina Mäkelä (jäsensihteeri), Juha Rautalahti (varapuheenjohtaja), Lasse Selander, Jussi Tuovinen ja Tarja Tuomisto (kokousemäntä).

Pitkään taloudenhoitajana toiminut Marjut Helttula halusi luopua tehtävästä, ja hänen tilalleen haettiin halukasta jäsenistön piiristä. Tehtävään valittiin tilitoimisto DHG, jonka osakas on yhdistyksen jäsen. Vuoden 2013 varsinaisia toiminnantarkastajia olivat Marja-Liisa Marviala ja Matti Salomaa sekä varalla Vesa Wennäkoski ja Matti Kangasharju. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä. 

Vuoden 2013 lopussa yhdistyksellä oli jäseniä 228, joista 11 vapaajäsentä. Uusia liittyi 16 ja yhdistyksestä erosi kuusi jäsentä. Kaksi vuotta peräkkäin jäsenmaksunsa jätti maksamatta kolme henkilöä, jotka katsottiin eronneiksi. Edesmenneitä oli kaksi.

Yleisötapahtumat

Katsaus Puolaan -luentosarja työväenopistolla 17.1. – 21.3. ja 18.4.

Puolan historiaa, kulttuuria ja nykypäivää käsittelevä luentosarja toteutettiin yhteistyössä Helsingin suomenkielisen työväenopiston kanssa. Luennoitsijat olivat alansa eturivin Puola-tuntijoita. Luennot pidettiin Opistotalolla Helsinginkadulla ja saavuttivat suursuosion. 

 17.1.Professori Matti Klinge: Näkökulmia Puolan historiaan

24.1.Eversti evp. Sampo Ahto: Puolan kohtalo aina Saksan ja Venäjän välissä

31.1. FM, suomentaja Tapani Kärkkäinen: Puola tänään

  7.2.Toimittaja Matti Laipio: Puola-jazzin kaikuja

14.2.MA Katarzyna Szulc: Ei vain sosialistista realismia? Puolan kuvataide kommunismin aikana

  7.3. Kunniakonsuli Stefan Widomski: Puolan poliittinen kartta ja kansalaisyhteiskunnan  rakentaminen

14.3.Kääntäjä Kirsti Siraste: Kašubit – mustan aarnikotkan kansa

21.3.FM, suomentaja Päivi Paloposki: Puolan nykykirjallisuus maailmalla

18.4. Kira Jääskeläinen: Moraalisen huolen kausi puolalaisessa elokuvassa – Zanussin, Hollandin ja  Kieślowskin tuotanto 1970-1980-lukujen vaihteessa

Short Waves -lyhytelokuvatapahtuma

Yhdistys on allekirjoittanut poznańilaisen Ad Arte -säätiön kanssa yhteistyöpöytäkirjan Short Waves -festivaalin säännöllisestä järjestämisestä.

5.4. Short Wavesin ohjelmassa oli yhdeksän  puolalaista lyhytelokuvaa: animaatioita, kertomuksia, dokumentteja, videotaideteoksia. Poznańin ja  Helsingin lisäksi festivaalielokuvat esitettiin huhtikuussa lähes 50 kaupungissa Puolassa ja sen ulkopuolella.

7.11. Short Waves Allround  -illassa esitettiin vuoden 2013 lyhytelokuvatuotannon parhaimmistoa. Myös tämä ohjelmisto kiersi eri puolilla Eurooppaa.

Näytökset järjestettiin Euroopan komission Suomen edustuston tiloissa Voimatalossa, ja tilat saatiin veloituksetta käyttöön. Katsojia oli esityksissä runsas 40, joista suuri osa opiskelijoita.

Kallio kukkii -tapahtuma ”Bruno Schulzin kanelipuodit” 15.5.

Kallio kukkii -perinne jatkui 15.5. Kallion kirjastossa. Suomentaja Tapani Kärkkäinen esitteli maailmansotien välisen kirjallisuuden kulttinimen Bruno Schulzin maailmaa ja tuotantoa. Kertomusvuonna Bruno Schulzin ”lumoavat kanelipuodit” oli ajankohtainen, sillä hänen koko tuotantonsa ilmestyi Tapani Kärkkäisen suomentamana.

Jäsentapahtumat

Lukupiiri

Lukupiiri on säilyttänyt suosionsa. Piiri on kokoontunut Porvoonkadun toimitilojen Piwnicassa Päivi Paloposken johdolla.

Lukupiirissä keskustellaan suomennetusta puolalaisesta kirjallisuudesta. Lukupiiri kokoontuu epämuodollisesti eikä säännöllinen osallistuminen ole välttämätöntä. Keskustelemaan voi saapua, vaikka käsiteltävä teos olisi jäänyt lukematta. Yksi osallistujista alustaa vapaaehtoisesti illan kirjan.

20.2. Olga Tokarzukin Vaeltajat (Bieguni)

17.4. Michał Witkowski: Hutsula (Lubiewo)

13.5. Czesław Miłosz: Issan laakso (Dolina Issy)

16.10. Andrzej Sapkowskin  Noituri-sarjan teos Kohtalon miekka (Miecz przeznaczenia)

Pikkujoulu 9.12.

Sääntömääräisen syyskokouksen ilta jatkui pikkujouluna, jota tahditti Suomen klezmer -yhdistyksen duo mukaansa tempaisevasti.  Jouluherkkuina tarjottiin aitopuolalaista bigosia ja grzaniecia.

Kansainvälinen toiminta

Skłonności do ostrości   Sharp-eye Skills – Taipumuksia terävyyteen -näyttely

Pitkään jatkuneiden valmisteluponnistusten tuloksena toteutui Varsovan taideakatemian kuvitusstudion oppilastöiden näyttely kulttuurikeskus Caisassa 29.11. 19.12. yhteistyössä Puolan suurlähetystön, SPYL:n ja Caisan kanssa. Työryhmä Päivi Erola, Satu Kuusranta, Liisa Kylliäinen ja Päivi Paloposki suomensi aforistisen näyttelyluettelon Päivi Paloposken johdolla. Päivi Erola laati näyttelytiedotteen. Näyttelyssä oli esillä 50 työtä, joista joitakin myytiin. Kävijälaskurin mukaan näyttelyyn tutustui yli 2000 henkilöä. HSPY osti kaksi näyttelyluetteloa.

Yhdistys organisoi Gdańskin yliopistossa ruotsia opiskelevan Michał Bolekin osallistumisen käytännön ruotsin kurssille Helsingin kesäyliopistossa. Svenska Kulturfondenin myöntämä 1000 euron suuruinen apuraha mahdollisti Michał Bolekin stipendin. Anna Selander esitteli vierailijalle Helsingin nähtävyyksiä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Tänäkin vuonna Topi Lappalainen on avustanut puolalaista tutkijaa Marcin Adamiakia talvisodan aikaiseen diplomatiaan liittyvän aineiston hankinnassa.

Muu toiminta

HSPY on osallistunut ”Puhdas Itämeri”-kampanjaan hankkimalla 50 euron arvoisen Välke-laatan Horisontti-teokseen Jätkäsaaressa (laatan numero: 1539 ja teksti Helsingin Suomi-Puola-yhdistys ry)

Marina Mäkelä sai hopeisen ansioristin ja Lasse Selander Puolan tasavallan ansioritarikunnan upseeriristin ansiokkaasta ystävyysseuratyöstä. Tunnustukset myönsi Puolan presidentti Bronisław Komorowski, ja ne luovutettiin Suomi-Puola ystävyysseuratyön 85-vuotisjuhlassa Tall Ship Racen yhteydessä heinäkuussa.

Yhdistyksen edustajia SPYL:n liittokokouksessa 13.4. Helsingissä olivat Harri Helttula, Satu Kuusranta ja Kaija Hyvönen-Rajecki ja syysliittokokouksessa Naantalin Kultaranta resortissa 19.10.  Harri Helttula, Jussi Tuovinen ja Kaija Hyvönen-Rajecki.

HSPY:n jäsenet pystyttivät Matka 2013 -messuilla SPYL:n näyttelystandin Ystävyysseurojen Liiton osastolle. Yhdistyksen jäsenet päivystivät sekä SPYL:n standilla että  POT:n osastolla, mistä Puolan matkailutoimiston edustajat olivat erittäin kiitollisia.

SPYL:n varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Lasse Selander.

Puheenjohtaja Päivi Erola on toiminut Suomi-Puola / Finlandia Polska -lehden päätoimittajana.

SPYL:n stipendiaattivaihtoon Polonicumin puolan kielen kesäkurssille Varsovassa osallistui Karol Ruutu.

YSL:n hallitukseen SPYL:n edustajana on kuulunut HSPY:stä Kaija Hyvönen-Rajecki.

Puolan elokuvaviikot Helsingissä järjestettiin Kino K13:sta 30.9. 4.10.2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita.

 

Helsingin Suomi-Puola-yhdistys

Toimintakertomus 2012

 

Yhdistys on panostanut kertomusvuonna edelleen yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Vakiintuneiden tapahtumien kuten Kallio kukkii ja Short waves -lyhytelokuvafestivaalin ohella virisi yhteistyö Helsingin suomenkielisen työväenopiston kanssa. Jäsentapahtumista kirjallisuuspiiri on säilyttänyt suosionsa. Sääntömääräisten kokousten yhteyteen yhdistys on saanut jäsenistöstään eturivin asiantuntijoita esittelemään Puolan kulttuuria. Monista yhdistyksen tapahtumista tehtiin juttu Suomi-Puola -lehteen.

Hallinto ja talous

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.

Hallitus kokoontui viisi kertaa (10.1., 28.3., 4.6., 3.9., 6.11.). Sääntömääräisiä kokouksia on kaksi, joista kevätkokous pidettiin 19.4.  ja syyskokous 29.11., kumpikin toimitilojen juhlatilassa Piwnicassa.

Jäsenkirjeitä lähetettiin kaksi. Ensimmäisen jäsenkirje, jossa oli hallituksen yhteystiedot ja tietoja alkuvuoden tapahtumista sekä ohjeistus jäsenmaksun suorittamisesta, lähetettiin maaliskuun alussa. Toinen jäsenkirje syyskuun alussa meni enemmistölle sähköpostina, ja postitse vain niille, jotka eivät ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan.

Tapahtumista on tiedotettu ennen kaikkea kotisivuilla, joita on sujuvaa päivittää ja joiden ansiosta toiminnan näkyvyys on parantunut.  Todennäköisesti myös yhdistykselle osoitettujen Puolaa koskevien kyselyjen määrä on entisestään kasvanut kotisivujen ansiosta.  Sivuille tallennetaan paitsi uutisia tulevista tapahtumista myös  yhdistyksen menneestä toiminnasta ja historiasta kertovaa aineistoa. Yhditykselle avattiin facebook-tili,  joka on palvelut sekä tiedottamista että toiminut keskustelufoorumina. Tapahtumista on muistutettu myös sähköpostitse.

Yhdistyksen tapahtumista on tehty julisteita, joita on levitetty kirjastojen ja muiden julkisten tilojen ilmoitustauluille. Lisäksi tapahtumista on tiedotettu sähköpostituslistoilla, kuten Aleksanteri-instituutin ja Helsingin yliopiston Slavbalt-listalla.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Päivi Erola, joka oli valittu kaksivuotiskaudeksi 2011-2012. Hallituksen muut jäsenet olivat: Brygida Antikainen, Hanne Heikkinen (kotisivut), Kaija Hyvönen-Rajecki (sihteeri), Satu Kuusranta, Dominika Montonen-Koivisto (kokoussihteeri), Marina Mäkelä (jäsensihteeri), Juha Rautalahti (varapuheenjohtaja), Lasse Selander, Jussi Tuovinen ja Tarja Tuomisto (kokousemäntä).

Taloudenhoitajana toimi Marjut Helttula. Vuoden 2012 varsinaisia toiminnantarkastajia olivat Marja-Liisa Marviala ja Matti Salomaa sekä varalla Vesa Wennäkoski ja Matti Kangasharju. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä. 

Vuoden 2012 lopussa yhdistyksellä oli jäseniä 217. Uusia liittyi 12 ja yhdistyksestä erosi 7. Kaksi vuotta peräkkäin jäsenmaksunsa jätti maksamatta 25, jotka katsottiin eronneiksi. Edesmenneitä oli kolme.

 

Yleisötapahtumat

Vanhan Gdańskin makuja 31.1.

Puolalaiseen ruokatraditioon ja erityisesti vanhan Gdańskin keittotaitoon tutustuttiin ruotsikielisen
työväenopiston kanssa yhteistyössä järjestetyssä kokkausillassa Arbiksella. Karin Lindström, Jerzy Bernhard ja Kaija Partanen opastivat valmistamaan pateeta, perinteisiä lihakääryleitä  ja juustokakkua. Osallistujamäärä oli rajattu kahteentoista.

Short waves -lyhytfilmifestivaali 17.4.

Yhdistys on allekirjoittanut poznańilaisen Ad Arte -säätiön kanssa yhteistyöpöytäkirjan Short Waves -festivaalin säännöllisestä järjestämisestä. Vuonna 2012 festivaali järjestettiin jo kolmannen kerran. Ohjelmassa oli kymmenen lyhytelokuvaa: kertomuksia, dokumentteja, animaatioita ja videotaideteoksia. Helsingin lisäksi Short Waves aaltoili 34 puolalaisessa sekä 14 ulkomaisessa kaupungissa, mm. Belgradissa, Munchenissä, Prahassa ja Vilnassa.

Näytös järjestettiin Euroopan komission Suomen edustuston tiloissa Voimatalossa, ja tilat saatiin veloituksetta käyttöön. Katsojia oli runsas 40, joista suuri osa opiskelijoita.

Kallio kukkii –tapahtuma ”Lapsen oikeus kunnioitukseen” 15.5.

Suomentaja Tapani Kärkkäinen esitteli aikaansa edellä olleen puolanjuutalaisen lääkärin, pedagogin ja kirjailijan Janusz Korczakin (1878‒1942).  Tilaisuus järjestettiin yhdessä Kallion kirjaston kanssa kirjaston tiloissa, jonne oli kokoontunut pari kymmentä kuulijaa ja keskustelijaa. Vuosi 2012 oli nimetty Janusz Korczakin juhlavuodeksi.

Kommunikoidaan konsonanteilla – kipinöitä puolan kieleen 26.9.-27.9.

Puolan kielen solmuja avattiin Euroopan kielten päivänä Helsinginkadun Opistotalolla suomenkielisen työväenopiston kanssa toteutetussa katsauksessa. Ensimmäisenä iltana puheenjohtaja Päivi Erola esitteli Puolan historiaa, kulttuuria ja kieltä. Toisen illan luennoilla Emil Anton opasti, miten konsonantit selätetään. Luennoille osallistuneista noin kolmestakymmenestä kiinnostuneesta lähes kaikki olivat yhdistyksen ulkopuolisia.

Opistotalolle oli koottu pienimuotoinen näyttely puolan oppikirjoista ja suomennetusta puolalaisesta kirjallisuudesta. Kahvilan hinnasto ja menu oli käännetty puolaksi.

 

Jäsentapahtumat

Lukupiiri

Lukupiiri on säilyttänyt suosionsa. Piiri on kokoontunut Porvoonkadun toimitilojen Piwnicassa Päivi Paloposken johdolla. Kevätkaudella vaihdettiin ajatuksia seuraavista teoksista:

Antoni Libera: Madame [Madame] (1. helmikuuta)

Isaac Bashevis Singer: Lublinin taikuri [The Magician of Lublin] (7. maaliskuuta).

Kazimierz Moczarski: Keskusteluja pyövelin kanssa  [Rozmowy z katem] (11.huhtikuuta)

Hanna Krall: Kilpajuoksu isä Jumalan kanssa  [Zdażyć przed Panem Bogiem] (myös 11.4.)

Tadeusz Konwicki: Isoäitini tarina (23. toukokuuta)

Syyskaudella tarkasteltavina olivat:

Tadeusz Konwicki: Pieni ilmestyskirja (5. syyskuuta)

Marek Hłasko: Suoraan paratiisiin. [Następny do raju] (17. lokakuuta).

Tomek Tryzna: Mene, rakasta [Idź, kochaj] (14. marraskuuta)

Martti Puukko: Rautaesiripun riekaleet. Aikamatkoja uudessa Euroopassa (12.joulukuuta)

Lukupiirissä keskustellaan suomennetusta puolalaisesta kirjallisuudesta. Lukupiiri kokoontuu epämuodollisesti, ja säännöllinen osallistuminen ei ole välttämätöntä. Keskustelemaan voi saapua,vaikka käsiteltävä teos olisi jäänyt lukematta. Lukupiiriläisitä joku alusti vapaaehtoisesti illan kirjan.

Oh Donna Clara! 19.4.

Kevätkokouksen jälkeen Piwnicassa virityttiin kuuntelemaan puolalaisen tangon taikaa. Yhdistyksen jäsen Åke Lahtinen kertoi musiikkinäyttein tangon alkuaskelista Puolassa. Nostalgista iltaa oli saapunut viettämään runsas kaksikymmentä jäsentä.

Pikkujoulu 29.11.

Sääntömääräisen syyskokouksen ilta jatkui pikkujouluna. Matti Kangasharju soitti kannelta, ja Klaudia Deryng kertoi puolalaisista joulutavoista. Juhlassa oli mukana lähetystöstä Katarzyna Drozd, Suomessa väitöskirjaa tekevä Katarzyna Szulc ja Liiton kielistipendiaatti ja vaihto-opiskelija Michał Toporowski.

 

Kansainvälinen toiminta

Yhdistys organisoi Gdańskin yliopistossa ruotsia opiskelevan Krystian Szpakin osallistumisen käytännön ruotsin kurssille Helsingin kesäyliopistossa. Svenska Kulturfondenin apuraha mahdollisti Krystian Szpakin stipendin.

Topi Lappalainen on avustanut puolalaista tutkijaa Marcin Adamiakia talvisodan aikaiseen diplomatiaan liittyvän aineiston hankinnassa.

Yhdistys julkaisi sivullaan varsovalaisen koulun ystävyyskoulupyynnön. Yhdistyksen jäsenperhe majoitti kotiinsa nuoren puolalaisen vapaaehtoistyöntekijän. Isäntäväki ilmoittautui yhdistyksen jäsenmeilin perusteella.

Yhdistyksen kotisivujen kuvagalleriaan on lisätty yhdistyksen jäsenen Åke Lahtinen lahjoittamia ja ottamia  valokuvia kesästä 1948 Varsovassa. Åke Lahtinen osallistui 19-vuotiaana ”Służba Polsce - Palvelus Puolalle" järjestön organisoimalle kansainväliselle raunioiden raivauksen leirille.

Helsingin gallerioihin ja kulttuurikeskuksiin lähetttiin lukuisia tiedusteluja  ja hakemuksia  Varsovan taideakatemian oppilastöiden näyttelyn järjestämiseksi. Näyttely toteutuu  kulttuurikeskus Caisassa. 28.11.-19.12.2013

 

Muu toiminta

Yhdistyksen edustajia SPYL:n liittokokouksessa 14. huhtikuuta Helsingissä olivat Harri Helttula, Satu Kuusranta ja Kaija Hyvönen-Rajecki ja syysliittokokouksessa Seinäjoella 13. lokakuuta  Harri Helttula, Jussi Tuovinen ja Kaija Hyvönen-Rajecki.

HSPY:n jäsenet pystyttivät Matka2012 -messuilla SPYL:n  näyttelystandin Ystävyysseurojen Liiton osastolle.  Pääasiassa yhdistyksen jäsenet huolehtivat messupäivystyksestä.

SPYL:n varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Lasse Selander.

Puheenjohtaja Päivi Erola on toiminut Suomi-Puola / Finlandia Polska -lehden päätoimittajana.

SPYL:n stipendiaattivaihtoon Polonicumin puolan kielen kesäkurssille Varsovassa osallistui Satu Kuusranta.

YSL:n hallitukseen SPYL:n edustajana on kuulunut HSPY:stä Kaija Hyvönen-Rajecki.

Edesmenneen muusikko Tadeusz Mucin omaiset lahjoittivat yhdistykselle musiikkiaiheista kirjallisuutta, jota yhdistys on voinut vapaasti jakaa kiinnostuneille. Pauliina Rosvall antoi yhdistykselle  edesmenneen äitinsä omistamia puolan kielen oppikirjoja ja sanakirjoja, jotka olivat jaossa Kommunikoidaan konsonanteilla –tapahtumassa.

Puolan suurlähettiläs Janusz Niesyto kutsui kesäkuussa hallituksen jäseniä jalkapallopiknikille seuraamaan isäntämaa-Puolan kamppailua Euroopan mestaruuskisoissa. Puolan suurlähetystö on kutsunut yhdistyksen edustajia lähetystön tilaisuuksiin.

Puolan elokuvaviikot järjestettiin retrospektiivinä loka-marraskuussa elokuvateatteri Orionissa.

Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita

 

Yhdistys on panostanut kertomusvuonna edelleen yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Vakiintuneiden tapahtumien kuten Kallio kukkii ja Short waves -lyhytelokuvafestivaalin lisäksi tärkeä yhteistyökumppani oli Helsingin suomenkielinen työväenopisto. Monista yhdistyksen tapahtumista tehtiin juttu Suomi‒Puola -lehteen.

Hallinto ja talous

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.

Hallitus kokoontui viisi kertaa (9.1., 1.4., 9.6., 1.9., 24.11.). Sääntömääräisiä kokouksia on kaksi, joista kevätkokous pidettiin 10.4, ja syyskokous 8.12. pikkujoulun yhteydessä. Molemmat kokoukset pidettiin toimitilojen juhlatilassa, Piwnicassa. Kevätkokouksessa HSPYn jäsen, kamarineuvos Kari Rahiala kertoi keräilyharrastuksensa Puola-yhteyksistä.

Tapahtumista on tiedotettu ennen kaikkea kotisivuilla, joita on sujuvaa päivittää ja joiden ansiosta toiminnan näkyvyys on parantunut. Yhdistykselle osoitettujen Puolaa koskevien kyselyjen määrä on entisestään kasvanut kotisivujen ansiosta.  Sivuille tallennetaan paitsi uutisia tulevista tapahtumista myös yhdistyksen menneestä toiminnasta ja historiasta kertovaa aineistoa.

Tapahtumista on muistutettu jäsenistöä sähköpostitse. Postitse lähetettiin vain maaliskuun alussa yksi jäsenkirje, missä oli jäsenmaksun maksulomake. Toinen jäsenkirje lähetettiin syyskuussa, ja  suurimmalle osalle sähköpostitse.

Tapahtumista on tehty julisteita, joita on levitetty kirjastojen ja muiden julkisten tilojen ilmoitustauluille. Lisäksi tapahtumista on tiedotettu sähköpostituslistoilla, kuten Aleksanteri-instituutin, Helsingin yliopiston Slavbalt-listalla ja kansainvälisten opiskelijoiden sähköpostilistalla.

Yhdistyksen facebook-tili on palvellut sekä tiedottamista että toiminut keskustelufoorumina.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Päivi Erola, joka oli valittu kaksivuotiskaudeksi 2013‒2014. Hallituksen muut jäsenet olivat: Brygida Antikainen, Harri Helttula (isäntä), Kaija Hyvönen-Rajecki (sihteeri), Satu Kuusranta (kokoussihteeri), Liisa Kylliäinen (kokoussihteeri), Marina Mäkelä (jäsensihteeri), Juho Nurmi, Karol Ruutu, Jussi Tuovinen (varapuheenjohtaja) ja Bo żena Valtonen.

Vuoden 2014 varsinaisia toiminnantarkastajia olivat Marita Salomaa ja Vesa Wennäkoski ja varalla Matti Kangasharju ja Marja-Liisa Marviala. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä. 

Vuoden 2014 lopussa yhdistyksellä oli 218 jäsentä, joista 11 vapaajäsentä. Uusia liittyi 23 ja yhdistyksestä erosi 12. Kaksi vuotta peräkkäin jäsenmaksunsa maksamatta jättäneitä oli 16, jotka katsottiin eronneiksi. Suurin osa jäsenyysanomuksista on tullut kotisivun lomakkeen kautta.

Yleisötapahtumat

Short Waves –lyhytelokuvatapahtuma 19.3.

Yhdistys on allekirjoittanut poznańilaisen Ad Arte -säätiön kanssa yhteistyöpöytäkirjan Short Waves -festivaalin säännöllisestä järjestämisestä.

19.3. Short Wavesin ohjelmassa oli seitsemän puolalaista lyhytelokuvaa: animaatioita, kertomuksia, dokumentteja, videotaideteoksia. Poznańin ja Helsingin lisäksi festivaalielokuvat esitettiin huhtikuussa lähes 50 kaupungissa Puolassa ja sen ulkopuolella.

Näytös järjestettiin Euroopan komission Suomen edustuston tiloissa Eurooppasalissa. Tilat saatiin veloituksetta käyttöön. Elokuvaillan avasi Puolan suurlähettiläs Janusz Niesyto. Katsojia oli esityksissä runsas 40, joista suuri osa opiskelijoita. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää paras elokuva, ja eniten ääniä sai Tomasz Śliwińskin dokumentti Nasza klątwa (Our Curse).

Ad Arte tarjosi vuoden lyhimmän päivän korostukseksi Short Waves Allround  - tapahtumaa joulukuun 22. päiväksi. Tapahtumasta kuitenkin vetäydyttiin hallituksen jäsenten kiireiden ja joulunalusviikon odotettavissa olevan yleisökadon takia.

Kallio kukkii -tapahtuma - Puolalaisten exlibristen maailma, 14.5.

Exlibris Aboensis -yhdistyksen puheenjohtaja Tauno Piiroinen opasti pienoistaiteen saloihin ja kertoi puolalaisista kirjanomistajamerkeistä Kallion kirjastossa. Tapahtumasta on versonnut puolalaisten exlibristen näyttely, joka kiertää Suomi-Puola -paikallisyhdistyksissä vuonna 2015.

Ravintolapäivä - Kawiarnia Finki, 17.5.

Puolalaisia kahvilaherkkuja -  szarlotkaa, sernikiä ja pientä suolapalaa -  tarjoiltiin Porvoonkadun Piwnicassa ravintolapäivänä. Pääkokkina ahkeroivat Satu Kuusranta ja Liisa Kylliäinen.  Tarjottavaa olisi riittänyt suuremmallekin asiakasmäärälle, mutta jokainen kävijä oli yllättyneen iloinen herkkujen äärellä!

Luento: Varsovan kansannousu 70 vuotta, 20.10.

Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski esitteli 70 vuotta sitten tapahtuneen traagisen kansannousun käänteitä ja merkitystä. Luento järjestettiin yhteistyössä Helsingin suomenkielisen työväenopiston kanssa Opistotalolla. Mukaansatempaavaa luentoa oli kuulemassa reilut sata henkeä. 

Luento: Jan Karski – mies, joka yritti pysäyttää holokaustin, 13.11.

Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski kertoi Jan Karskista, holokaustista ja suurvaltapolitiikasta kaiken taustalla. Eurooppasalissa luentoa oli kuuntelemassa reilut 40 henkeä, joka oli kiinnostunut ja keskusteli asioista.

Puolan parlamentti oli julistanut vuoden 2014 Jan Karskin muistovuodeksi.

Jäsentapahtumat

Lukupiiri

Lukupiiri on kokoontunut omaehtoisen aikataulun mukaan Porvoonkadun toimitilojen Piwnicassa Päivi Paloposken johdolla. Säännöllinen osallistuminen ei ole välttämätöntä, ja keskustelemaan voi saapua, vaikka käsiteltävä teos olisi jäänyt lukematta. Yksi osallistujista alusti vapaaehtoisesti illan kirjan.

26.2 : Stanisław Lec: Siistimättömiä mietelmiä

                      - ajatuksia, miten vähillä sanoilla sanotaan paljon elämästä

23.4. Yannick Haenel: Jan Karski

                      - vuosi 2014 oli omistettu Jan Karskille, joka yritti pysäyttää holokaustin.

18.9. Tomek Tryzna: Panna Nikt  - Tyttö Ei-Kukaan, suomennos Päivi Paloposki

                      - armoton ja kaunis nuoren tytön kasvutarina

Pikkujoulu 8.12.

Sääntömääräisen syyskokouksen ilta jatkui pikkujouluna. Yhdessäolon lomassa katseltiin Muminki – piirroselokuvia puolalaistuotantona ja kisailtiin Tampereen SPYn laatima Puola-visailu.  Jouluherkkuina tarjottiin aitopuolalaista bigosia.

Kansainvälinen toiminta

Yhdistys organisoi Gdańskin yliopistossa ruotsia opiskelevan Aleksandra Studzińskan osallistumisen käytännön ruotsin kurssille Helsingin kesäyliopistossa. Svenska Kulturfondenin myöntämä 1000 euron apuraha mahdollisti stipendin. Janne Selander ja Liisa Kylliäinen esittelivät stipendiaatille Helsingin nähtävyyksiä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Aleksandralle lahjoitettiin hänen toivomansa Kalevala ruotsiksi. Myös Gdańskin yliopiston kirjaston kokoelmiin on lähetetty ruotsinkielinen Kalevala.

Gdańskin yliopiston ruotsin kielen professori Chojnackille hankittiin Tuula Karjalaisen kirjoittama Tove Janssonin elämäkerta ”Arbeta och älska” kiitokseksi pitkäaikaisesta yhteistyöstä.

Topi Lappalainen on avustanut tänäkin vuonna puolalaista tutkijaa Marcin Adamiakia talvisodan aikaiseen diplomatiaan liittyvän aineiston hankinnassa.

Muu toiminta

Yhdistyksen edustajia SPYL:n liittokokouksessa 22.3. olivat Juho Nurmi, Marina Mäkelä, Karol Ruutu, Lasse Selander ja Outi Takkinen. Syysliittokokouksessa 18.10. edustajia olivat  Harri Helttula, Kaija Hyvönen-Rajecki, Matti Kangasharju, Karol Ruutu ja Lasse Selander. Sekä kevät- että syyskokous pidettiin Porvoonkadun toimitiloissa.

Matka2014 –messuilla yhdistyksen jäsenet päivystivät sekä SPYL:n standilla että  POT:n osastolla, mistä Puolan matkailutoimiston edustajat olivat erittäin kiitollisia.

SPYL:n varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Jussi Tuovinen.

Puheenjohtaja Päivi Erola on toiminut Suomi-Puola / Finlandia Polska -lehden päätoimittajana.

YSL:n hallitukseen SPYL:n edustajana on kuulunut HSPY:stä Kaija Hyvönen-Rajecki.

Puolan elokuvaviikot Helsingissä järjestettiin Kino K13:sta 6.10.- 10.10. 2014.

Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita.

Podlasiessa 2007 Kuva: Harri Helttula