Toimintakertomus 2008

TOIMINTAKERTOMUS 2008

Toimintavuonna tuli kuluneeksi 80-vuotta suomalais-puolalaisen ystävyysseuratyön alkamisesta. Merkkivuoden juhlaan Jelenia Górassa osallistui yhdistyksen edustajia Juhlavuoden kunniaksi sääntömääräiset kokoukset on järjestetty tavanomaista juhlavammin. Perinteiseen tapaan on pidetty yhteyttä suurlähetystöön ja muihin puolalaisuutta vaaliviin tahoihin. Jäsenmatka tehtiin Gdańskiin syyskuussa.

Hallinto ja talous

 

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.

Hallitus kokoontui 7 kertaa. Sääntömääräisiä vuosikokouksia pidettiin kaksi, kevätkokous Villa Angelicassa ja syyskokous toimitilojen juhlatilassa, Piwnicassa.

Jäsenkirjeitä lähetettiin kaksi. Ensimmäisen jäsenkirje meni kaikille postitse, ja samalla lähetettiin jäsenmaksulomake. Toinen kirje lähetettiin syksyllä pelkästään sähköpostina niille, jotka olivat ilmoittaneet haluavansa kirjeen elektronisesti. Yksittäisistä tapahtumista on vielä muistutettu sähköpostitse. Jäsenkirjeet on julkaistu myös yhdistyksen internet-sivulla. Internetsivuista ovat vastanneet Päivi Erola ja Hanne Heikkinen.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Alkuvuoden puheenjohtajana toimi Anne Hujala. Paikkakunnalta muuton vuoksi Anne Hujala pyysi tehtävästä eroa, ja kevätkokouksesta (16.4.) lähtien puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Eila Czarnecki. Hallituksen muut jäsenet 2008 olivat: Brygida Antikainen, Päivi Erola (kotisivut), sihteeri Kaija Hyvönen-Rajecki, Hanne Heikkinen (kotisivut), Topi Lappalainen, jäsensihteeri Marina Mäkelä, Lasse Selander, kokoussihteeri Outi Takkinen ja kokousemäntä Tarja Tuomisto.

Taloudenhoitajana toimi Marjut Helttula. Varsinaisia tilintarkastajia olivat Veikko Alander ja Seppo Pylkkänen sekä varalla Jorma Perälä ja Matti Salomaa. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä.

Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 230, joista vapaajäseniä 15. Yhdistykseen liittyi 14 henkilöä ja kaksi erosi. Jäsenmaksunsa kahtena vuotena peräkkäin jätti maksamatta 31, jotka katsotaan eronneiksi. Neljä henkilöä kuoli.

 

Oma toiminta

 

16.4.08 Sääntömääräinen kevätkokous


Kevätkokous pidettiin kahvila Villa Angelicassa, Tamminiementie 3. Kokouksen jälkeen professori Jarmo Jääskeläinen kertoi opiskelustaan Łódzin elokuvakoulussa ja dokumenttien teosta Puolassa. Suurlähetystöstä vieraaksemme oli saapunut konsuli Andrzej Drozd ja lähetystösihteeri Karolina Sokolowska. Mukana oli reilut 20 jäsentä. Yhdistys tarjosi osallistujille kahvilan herkulliset puolalaiset kakut.

 

Puolan kielen kerho


Puolan kielen kerho kokoontui sekä kevät- että syyskaudella kymmenen kertaa torstaisin 1,5 tunnin opiskelujaksoon. Innostavana opettajana on toiminut Iwona Hölttä, ja oppikirjana on käytetty Władysław Miodunka: Cześć, jak się masz? Spotkamy się w Polsce. Yhdistys saanut uusia jäseniä kerhon ansiosta. Osallistujat maksavat opetuksen, eikä kerhosta ole aiheutunut yhdistykselle menoja; yhdistys on vain organisoinut opetuksen ja tarjonnut kokoontumistilan. Keväällä Iwona Hölttä järjesti kerholaisille mahdollisuuden katsoa Katyń-elokuvan.

 

14.5.08 Czesław Miłosz - Euroopan ymmärtäjä


Kallio kukkii -tapahtumassa Kallion kirjastossa yhdistyksen hallituksen jäsen Topi Lappalainen kertoi Czesław Miłoszin elämästä ja teoksista erittäin asiantuntevasti. Lukunäytteet Miłoszin teoksista elävöittivät tapahtumaa. Suurlähetystöstä konsuli Andrzej Drozd osallistui iltaan ja kertoi oma-aloitteisesti, minkälainen merkitys Miłoszilla on hänelle ja hänen ikäpolvelleen.

 

5.9.-8.9.08 jäsenmatka Gdańskiin


Yhdistyksen juhlavuoden onnistuneelle matkalle Gdańskiin osallistui 21 henkilöä. Matkalla oli tapaaminen kunniakonsulaatissa pitkään työskennelleen Seija Wernerin kanssa. Päivi Erola oli etukäteen järjestänyt kolmoiskaupungin alueelle suuntautuvan kuuden tunnin opastetun turistikierroksen, johon sisältyi lyhyt urkukonsertti Oliwan kirkossa. Vasta avatussa, kivenheiton päässä hotellista sijainneessa Solidaarisuus-museossa oli meneillään näyttely "Drogi do Wolności". Brygida Antikainen oli vierailulla kotiseudullaan ja opasti auliisti joukkoa silloin, kun muuta ohjelmaa ei ollut. Matkan vastuullinen järjestäjä oli OK-Matkat ja lento oli Finnairin suora yhteys Gdańskiin.

 

18.11.08 Sääntömääräinen syyskokous


Syyskokous pidettiin yhdistyksen toimitilojen Piwnicassa. Kokouksen jälkeen suurlähetystöstä eversti Bogusław Kluj kertoi Puolan tämänhetkisestä puolustuspoliittisesta tilanteesta. Aihe herätti kiinnostusta ja vilkasta keskustelua. Juhlavuoden kunniaksi syyskokouksen tarjoilu oli tavanomaista monipuolisempi.

 

25.11.08 Poloneesi-ilta


Helsingin yliopiston voimistelun lehtori Sirpa Koivisto opasti yhdistyksen jäseniä poloneesin kuvioihin Elannon näyttämön tiloissa. Kova lumimyräkkä verotti osallistujakaartia.

 

29.11.08 Pikkujoulu

Pikkujoulua juhlittiin Elannon näyttämön tiloissa. Aluksi katsoimme esityksen "Kultainen vasikka", jossa jäsensihteeri Marina Mäkelällä oli taas riemastuttava osa. Elannon näyttämön buffetin väki oli järjestänyt keitot ja jälkiruokakahvit kakkuineen, jotka yhdistys tarjosi jäsenilleen. Topi Lappalainen oli laatinut näytelmästä yhteenvedon englanniksi, joka oli lähetetty suulähettiläs Joanna Hofmanille kutsun yhteydessä. Suurlähetystöstä pikkujouluun osallistui lähetystösihteeri Grzegorz Marczak puolisoineen. Mukana oli myös Puola-Suomi Seurasta Anna Paczkowska-Kania. Mukavaan juhlaan osallistui noin 30 henkeä.

 

Muu osallistuminen ja toiminta

 

SPYL:n osallistui Matka 2008 tapahtumaan Ystävyysseurojen Liitto ry:n (YSL) osastolla Helsingin Messukeskuksessa tammikuussa. HSPY-n jäsenet pystyttivät näyttelystandin ja huolehtivat päivystyksestä.
Puola matkailumaana kiinnostaa. Puolan valtion matkailutoimistosta saatiin runsaasti englanninkielistä materiaalia, mutta suomenkielistä aineistoa kaivataan. Suurlähettiläs Joanna Hofman vieraili standilla.

Kaija Hyvönen-Rajecki oli kutsuttu suurlähetystöön 10. huhtikuuta Puolan tasavallan presidentti Lech Kaczyńskin kunniaksi järjestetylle iltapäivävastaanotolle, missä presidentti ojensi kunniamerkit neljälle Puola-yhteyksissä ansioituneelle suomalaiselle.

Kaija Hyvönen-Rajecki osallistui Ikkunanäkymiä -ääniteokseen, jossa osallistuja kuvaili puhelinhaastattelussa tietyn huhtikuun päivän sen hetkistä ikkunanäkymäänsä. Haastattelussa tarjoutui tilaisuus kertoa mm. puolalaisista Suomen työmarkkinoilla. Teos oli osa Helsinki-Berliini -festivaalia, ja teos esitettiin myös Maa Tila galleriassa Helsingissä.

Eila Czarnecki ja Marina Mäkelä osallistuivat suomalais-puolalaisen ystävyysseuratyön 80-vuotisjuhlaan, joka järjestettiin 6.- 8. kesäkuuta 2009 Jelenia Górassa.

SPYL:n 2. varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Lasse Selander.

SPYL:n kevätliittokokoukseen 19. huhtikuuta Porissa osallistuivat virallisina kokousedustajina Brygida Antikainen, Eila Czarnecki, Matti Kangasharju, Vesa Wennäkoski . Kokousedustajat oli kutsuttu myös Porin SPY:n 35-vuotisjuhlaan ja Porin kaupungin vastaanotolle.

SPYL:n syysliittokokoukseen Tuusulassa 18. lokakuuta osallistuivat yhdistyksen edustajina Eila Czarnecki, Topi Lappalainen, Tarja Tuomisto ja Vesa Wennäkoski. Tuusulan SPY juhli samalla 20-vuotista toimintaansa. Helsingin yhdistys onnitteli Tuusulaa pienellä rahalahjalla, joka oli tarkoitettu nuorisovaihdon hyväksi.

Polonicumin puolan kielen kesäkurssille Varsovassa osallistui HSPY:n jäsen Viivi Kaakinen, joka jäi vielä Cimo-stipendiaattina opiskelemaan puolaa seuraavaksi lukuvuodeksi.

Yhdistyksen jäsenelle Tapani Kärkkäiselle on myönnetty Puolan kulttuuri- ja opetusministeriön korkein ansiomerkki "Zasłużony dla kultury polskiej" ansioistaan kääntäjänä ja monipuolisena puolan kulttuurin tuntijana ja edistäjänä.

* * * * * * * * * * * *

 

Eila Czarnecki ja Topi Lappalainen olivat mukana Vantaan SPYn kesäretkellä 9.8. Mölandetin saarelle ja opastivat omatoimisesti suomea opiskelemaan tullutta puolalaista opiskelijaa Małgorzata Gabrychia retkellä.

Lasse Selander on osallistunut seminaareihin ja Lithuanian Indipendence Movement Sajudis (7.5.) ja Prague Spring 1968 (14.5.) Aleksanteri-instituutissa.

Brygida ja Olli-Pekka Antikainen osallistuivat Ystävyysseurojen liiton syksyn kulttuuriretkelle Nostalgia Museoon Marttilan Prunkilaan lauantaina 4.10. Eila Czarnecki osallistui retkelle YSL:n edustajana.

Puolan elokuvaviikot 29.9. - 3.10. Kino K-13:ssa kokosivat jälleen katsomot täyteen niin yhdistyksen jäseniä kuin muuta yleisöä. Helsingissä ennen varsinaista elokuvaa esitettiin jälleen Andrzej Wajdan elokuvakoulun opiskelijoiden erinomaisia lyhytelokuvia.

Yhdistyksen jäseniä on kutsuttu mukaan puolalaisen kulttuurin tapahtumiin kuten Puolan itsenäisyyspäivän konserttiin, joka pidettiin Helsingin konservatoriolla ja jossa esiintyi korkeatasoinen Podlaskien sinfoniaorkesteri. Puolan tasavallan 90-vuotisvuosipäivän kunniaksi konsertin jälkeen konserttiväelle oli tarjolla juhlajuomaa ja buffet-iltapala.

Zjednoczenie Polskie w Helsingforsielta saatiin kutsu perinteiselle "pikkujuhannus"-retkelle Kaunissaareen 14. kesäkuuta.

Kesäkuun alussa oli mahdollisuus tutustua Krakovan lähistöllä sijaitsevan Bielanyn luostarin kamedulimunkkien elämästä kertovaan Norbert Roztockin valokuvanäyttelyyn Sanomatalossa. Näyttelyyn liittyen Temppeliaukion kirkossa konsertoi maailmankuulut Capella Cracoviensis ja Hilliard Ensamble.
Lokakuun lopulla Aleksanterin teatterissa nähtiin puolalainen modernin tanssin "Alchemist of Hallucination" -esitys, joka pohjautui runoilija Zbigniew Herbertin Mr. Cogito -teokseen. Tilaisuus oli Puolan suurlähetystön järjestämä.


Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita sekä Puolan suurlähetystöä.

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 23.2.2009 esitettäväksi kevätkokouksessa 2009.