Toimintakertomukset

Podlasiessa 2007 Kuva: Harri Helttula

Helsingin Suomi-Puola-yhdistys

Toimintakertomus 2014

Yhdistys on panostanut kertomusvuonna edelleen yleisötilaisuuksien järjestämiseen. Vakiintuneiden tapahtumien kuten Kallio kukkii ja Short waves -lyhytelokuvafestivaalin lisäksi tärkeä yhteistyökumppani oli Helsingin suomenkielinen työväenopisto. Monista yhdistyksen tapahtumista tehtiin juttu Suomi‒Puola -lehteen.

Hallinto ja talous

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.

Hallitus kokoontui viisi kertaa (9.1., 1.4., 9.6., 1.9., 24.11.). Sääntömääräisiä kokouksia on kaksi, joista kevätkokous pidettiin 10.4, ja syyskokous 8.12. pikkujoulun yhteydessä. Molemmat kokoukset pidettiin toimitilojen juhlatilassa, Piwnicassa. Kevätkokouksessa HSPYn jäsen, kamarineuvos Kari Rahiala kertoi keräilyharrastuksensa Puola-yhteyksistä.

Tapahtumista on tiedotettu ennen kaikkea kotisivuilla, joita on sujuvaa päivittää ja joiden ansiosta toiminnan näkyvyys on parantunut. Yhdistykselle osoitettujen Puolaa koskevien kyselyjen määrä on entisestään kasvanut kotisivujen ansiosta.  Sivuille tallennetaan paitsi uutisia tulevista tapahtumista myös yhdistyksen menneestä toiminnasta ja historiasta kertovaa aineistoa.

Tapahtumista on muistutettu jäsenistöä sähköpostitse. Postitse lähetettiin vain maaliskuun alussa yksi jäsenkirje, missä oli jäsenmaksun maksulomake. Toinen jäsenkirje lähetettiin syyskuussa, ja  suurimmalle osalle sähköpostitse.

Tapahtumista on tehty julisteita, joita on levitetty kirjastojen ja muiden julkisten tilojen ilmoitustauluille. Lisäksi tapahtumista on tiedotettu sähköpostituslistoilla, kuten Aleksanteri-instituutin, Helsingin yliopiston Slavbalt-listalla ja kansainvälisten opiskelijoiden sähköpostilistalla.

Yhdistyksen facebook-tili on palvellut sekä tiedottamista että toiminut keskustelufoorumina.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Päivi Erola, joka oli valittu kaksivuotiskaudeksi 2013‒2014. Hallituksen muut jäsenet olivat: Brygida Antikainen, Harri Helttula (isäntä), Kaija Hyvönen-Rajecki (sihteeri), Satu Kuusranta (kokoussihteeri), Liisa Kylliäinen (kokoussihteeri), Marina Mäkelä (jäsensihteeri), Juho Nurmi, Karol Ruutu, Jussi Tuovinen (varapuheenjohtaja) ja Bo  żena Valtonen.

Vuoden 2014 varsinaisia toiminnantarkastajia olivat Marita Salomaa ja Vesa Wennäkoski ja varalla Matti Kangasharju ja Marja-Liisa Marviala. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä. 

Vuoden 2014 lopussa yhdistyksellä oli 218 jäsentä, joista 11 vapaajäsentä. Uusia liittyi 23 ja yhdistyksestä erosi 12. Kaksi vuotta peräkkäin jäsenmaksunsa maksamatta jättäneitä oli 16, jotka katsottiin eronneiksi. Suurin osa jäsenyysanomuksista on tullut kotisivun lomakkeen kautta.

Yleisötapahtumat

Short Waves –lyhytelokuvatapahtuma 19.3.

Yhdistys on allekirjoittanut poznańilaisen Ad Arte -säätiön kanssa yhteistyöpöytäkirjan Short Waves -festivaalin säännöllisestä järjestämisestä.

19.3. Short Wavesin ohjelmassa oli seitsemän puolalaista lyhytelokuvaa: animaatioita, kertomuksia, dokumentteja, videotaideteoksia. Poznańin ja Helsingin lisäksi festivaalielokuvat esitettiin huhtikuussa lähes 50 kaupungissa Puolassa ja sen ulkopuolella.

Näytös järjestettiin Euroopan komission Suomen edustuston tiloissa Eurooppasalissa. Tilat saatiin veloituksetta käyttöön. Elokuvaillan avasi Puolan suurlähettiläs Janusz Niesyto. Katsojia oli esityksissä runsas 40, joista suuri osa opiskelijoita. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää paras elokuva, ja eniten ääniä sai Tomasz Śliwińskin dokumentti Nasza klątwa (Our Curse).

Ad Arte tarjosi vuoden lyhimmän päivän korostukseksi Short Waves Allround  - tapahtumaa joulukuun 22. päiväksi. Tapahtumasta kuitenkin vetäydyttiin hallituksen jäsenten kiireiden ja joulunalusviikon odotettavissa olevan yleisökadon takia.

Kallio kukkii -tapahtuma - Puolalaisten exlibristen maailma, 14.5.

Exlibris Aboensis -yhdistyksen puheenjohtaja Tauno Piiroinen opasti pienoistaiteen saloihin ja kertoi puolalaisista kirjanomistajamerkeistä Kallion kirjastossa. Tapahtumasta on versonnut puolalaisten exlibristen näyttely, joka kiertää Suomi-Puola -paikallisyhdistyksissä vuonna 2015.

Ravintolapäivä - Kawiarnia Finki, 17.5.

Puolalaisia kahvilaherkkuja -  szarlotkaa, sernikiä ja pientä suolapalaa -  tarjoiltiin Porvoonkadun Piwnicassa ravintolapäivänä. Pääkokkina ahkeroivat Satu Kuusranta ja Liisa Kylliäinen.  Tarjottavaa olisi riittänyt suuremmallekin asiakasmäärälle, mutta jokainen kävijä oli yllättyneen iloinen herkkujen äärellä!

Luento: Varsovan kansannousu 70 vuotta, 20.10.

Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski esitteli 70 vuotta sitten tapahtuneen traagisen kansannousun käänteitä ja merkitystä. Luento järjestettiin yhteistyössä Helsingin suomenkielisen työväenopiston kanssa Opistotalolla. Mukaansatempaavaa luentoa oli kuulemassa reilut sata henkeä. 

Luento: Jan Karski – mies, joka yritti pysäyttää holokaustin, 13.11.

Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski kertoi Jan Karskista, holokaustista ja suurvaltapolitiikasta kaiken taustalla. Eurooppasalissa luentoa oli kuuntelemassa reilut 40 henkeä, joka oli kiinnostunut ja keskusteli asioista.

Puolan parlamentti oli julistanut vuoden 2014 Jan Karskin muistovuodeksi.

Jäsentapahtumat

Lukupiiri

Lukupiiri on kokoontunut omaehtoisen aikataulun mukaan Porvoonkadun toimitilojen Piwnicassa Päivi Paloposken johdolla. Säännöllinen osallistuminen ei ole välttämätöntä, ja keskustelemaan voi saapua, vaikka käsiteltävä teos olisi jäänyt lukematta. Yksi osallistujista alusti vapaaehtoisesti illan kirjan.

26.2 : Stanisław Lec: Siistimättömiä mietelmiä

                      - ajatuksia, miten vähillä sanoilla sanotaan paljon elämästä

23.4. Yannick Haenel: Jan Karski

                      - vuosi 2014 oli omistettu Jan Karskille, joka yritti pysäyttää holokaustin.

18.9. Tomek Tryzna: Panna Nikt  - Tyttö Ei-Kukaan, suomennos Päivi Paloposki

                      - armoton ja kaunis nuoren tytön kasvutarina

Pikkujoulu 8.12.

Sääntömääräisen syyskokouksen ilta jatkui pikkujouluna. Yhdessäolon lomassa katseltiin Muminki – piirroselokuvia puolalaistuotantona ja kisailtiin Tampereen SPYn laatima Puola-visailu.  Jouluherkkuina tarjottiin aitopuolalaista bigosia.

Kansainvälinen toiminta

Yhdistys organisoi Gdańskin yliopistossa ruotsia opiskelevan Aleksandra Studzińskan osallistumisen käytännön ruotsin kurssille Helsingin kesäyliopistossa. Svenska Kulturfondenin myöntämä 1000 euron apuraha mahdollisti stipendin. Janne Selander ja Liisa Kylliäinen esittelivät stipendiaatille Helsingin nähtävyyksiä ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Aleksandralle lahjoitettiin hänen toivomansa Kalevala ruotsiksi. Myös Gdańskin yliopiston kirjaston kokoelmiin on lähetetty ruotsinkielinen Kalevala.

Gdańskin yliopiston ruotsin kielen professori Chojnackille hankittiin Tuula Karjalaisen kirjoittama Tove Janssonin elämäkerta ”Arbeta och älska” kiitokseksi pitkäaikaisesta yhteistyöstä.

Topi Lappalainen on avustanut tänäkin vuonna puolalaista tutkijaa Marcin Adamiakia talvisodan aikaiseen diplomatiaan liittyvän aineiston hankinnassa.

Muu toiminta

Yhdistyksen edustajia SPYL:n liittokokouksessa 22.3. olivat Juho Nurmi, Marina Mäkelä, Karol Ruutu, Lasse Selander ja Outi Takkinen. Syysliittokokouksessa 18.10. edustajia olivat  Harri Helttula, Kaija Hyvönen-Rajecki, Matti Kangasharju, Karol Ruutu ja Lasse Selander. Sekä kevät- että syyskokous pidettiin Porvoonkadun toimitiloissa.

Matka2014 –messuilla yhdistyksen jäsenet päivystivät sekä SPYL:n standilla että  POT:n osastolla, mistä Puolan matkailutoimiston edustajat olivat erittäin kiitollisia.

SPYL:n varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Jussi Tuovinen.

Puheenjohtaja Päivi Erola on toiminut Suomi-Puola / Finlandia Polska -lehden päätoimittajana.

YSL:n hallitukseen SPYL:n edustajana on kuulunut HSPY:stä Kaija Hyvönen-Rajecki.

Puolan elokuvaviikot Helsingissä järjestettiin Kino K13:sta 6.10.- 10.10. 2014.

Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita