Toimintakertomus 2011

Helsingin Suomi-Puola-yhdistys ry                               

Toimintakertomus 2011

 

Puola oli Euroopan unionin puheenjohtajamaa vuoden 2011 jälkipuoliskon. Tämän johdosta toimintavuonna panostettiin suurelle yleisölle suunnattuun  luentosarjaan, jossa tutustuttiin monipuolisesti Puolan pitkään historiaan ja nykytilaan.

Luentosarjan tilaisuudet olivat:

30.8.2011 Näkökulmia nyky-Puolaan, luennoitsijana Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski

13.9.2011 Nobel-kirjailijoiden Puola, luennoitsijana  kääntäjä, yliopisto-opettaja Päivi Paloposki

20.9.2011 Canaletton Varsova,  luennoitsijana kääntäjä, toimittaja Tapani Kärkkäinen

27.9.2011 Näkökulmia Puolan historiaan, luennoitsijana historiantutkija, emeritusprofessori Matti     Klinge

Luennoitsijoista Tapan Kärkkäinen ja Päivi Paloposki ovat yhdistyksen jäseniä. Luentosarja toteutettiin yhteistyössä Suomi-Puola Yhdistysten Liiton, Euroopan unionin Suomen edustuston ja Forum Polonian kanssa. Luennot pidettiin Euroopan unionin Eurooppa-salissa Kampissa.

Muita yhteistyökumppaneita vuoden aikana olivat Kallion, Pasilan ja Rikhardinkadun kirjastot, Tapaseura, Ulkopuolalaisten sivistysseura PTOK ja Ad Arte -säätiö Poznańista.  

Hallinto ja talous

HSPY on toiminut Suomi-Puola Yhdistysten Liiton alivuokralaisena Alppilassa, Porvoonkatu 37 A.

Hallitus kokoontui kuusi kertaa. Sääntömääräisiä vuosikokouksia pidettiin kaksi, joista kevätkokous pidettiin Rikhardinkadun kirjaston Kinosalongissa 31.maaliskuuta, ja syyskokous toimitilojen juhlatilassa, Piwnicassa 24. marraskuuta  pikkujoulun yhteydessä.

Jäsenkirjeitä lähetettiin kolme. Ensimmäisen jäsenkirje, jossa oli hallituksen yhteystiedot ja tietoja alkuvuoden tapahtumista, lähetettiin helmikuussa. Toisessa jäsenkirjeessä maaliskuussa ohjeistettiin suorittamaan jäsenmaksu. Kolmas kirje lähetettiin elokuussa.

Tapahtumista on tiedotettu ennen kaikkea uudistetuilla kotisivuilla, joita on sujuvaa päivittää ja joiden ansiosta toiminnan näkyvyys on parantunut.  Todennäköisesti myös yhdistykselle osoitettujen Puolaa koskevien kyselyjen määrä on entisestään kasvanut kotisivujen ansiosta.  Sivuille tallennetaan paitsi uutisia tulevista tapahtumista myös yhdistyksen menneestä toiminnasta ja historiasta kertovaa aineistoa. Jäsenistöä on muistutettu tapahtumista myös sähköpostitse.

Yhdistyksen tapahtumista on tehty julisteita, joita on levitetty kirjastojen ja muiden julkisten tilojen ilmoitustauluille. Lisäksi tapahtumista on tiedotettu sähköpostituslistoilla, kuten Aleksanteri-instituutin ja Helsingin yliopiston Slavbalt-listalla.

Hallituksessa on onnistuneesti jaettu tehtäviä, ja jokainen on tuonut panoksensa ilman erityistä tehtävänimikettäkin. Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Päivi Erola, joka oli valittu kaksivuotiskaudeksi 2011‒2012. Hallituksen muut jäsenet 2011 olivat: Brygida Antikainen, Hanne Heikkinen (kotisivut), Kaija Hyvönen-Rajecki (sihteeri), Tanja Högman, Satu Kuusranta, Topi Lappalainen (varapuheenjohtaja), Marina Mäkelä (jäsensihteeri), Lasse Selander, Outi Takkinen (kokoussihteeri) ja Tarja Tuomisto (kokousemäntä).

Taloudenhoitajana toimi Marjut Helttula. Toiminnantarkastajia olivat Marja-Liisa Marviala ja Matti Salomaa ja varalla Matti Kangasharju  Vesa Wennäkoski. Yhdistyksen talouden tila on ollut hyvä. 

Yhdistyksen jäsenmäärä vuoden lopussa oli 240, joista vapaajäseniä 12. Yhdistykseen liittyi 29 henkilöä ja kahdeksan erosi. Jäsenmaksun jätti maksamatta kahtena vuotena peräkkäin kymmenen henkeä, jotka katsottiin eronneiksi. Edesmenneitä oli yksi.

Oma toiminta

Puolalaisen tapakulttuurin ilta 10.5.

Yhdessä Tapaseuran kanssa järjestettiin Lyceum-klubilla puolalaisen tapakulttuurin ilta. Klaudia Deryng ja Agnieszka Janus-Hiekkaranta Ulkopuolalaisten sivistysseura ry:stä (PTOK) kertoivat puolalaisista tavoista - miten selviytyä tilanteesta kuin tilanteesta Puolassa. Alustusten pohjalta julkaistiin artikkeli Suomi-Puola –lehdessä. Tapahtuma keräsi ennätysmäärän yleisöä. Tapaseura maksoi tilavuokran ja HSPY järjesti tarjoilun.

 Kallio kukkii -kirjallisuustapahtuma 17.5.

Yhdessä Kallion kirjaston kanssa toteutettiin mielikuvitusmatka Solariksen maisemiin Kallio kukkii -viikoilla. Teologian opiskelija Minna Mauno ja kirjailija Tuukka Hämäläinen esittelivät  Stanisław Lemin Solariksen, science fiction -klassikon, minkä ilmestymisestä oli kertomusvuonna kulunut 50 vuotta. Kirjastossa oli pienimuotoinen näyttely Solariksen painoksista ja Lemin muusta tuotannosta, josta alustajat esittelivät myös katkelmia.

Alustajat kirjoittivat Solariksesta ja Lemin tuotannosta artikkelin Suomi-Puola -lehteen.

Short Waves 4.4. ja 30.11.

Yhdistys allekirjoitti poznanilaisen Ad Arte -säätiön kanssa yhteistyöpöytäkirjan Short Waves -festivaalin säännöllisestä järjestämisestä Helsingissä. Järjestämistä tukee Puolan elokuvataiteen instituutti PISF.

Ensimmäinen Short Waves -näytäntö järjestettiin Pasilan kirjastossa 4. huhtikuuta.  Ohjelmassa oli 11 kiinnostavaa puolalaista lyhytelokuvaa: kertomuksia, dokumentteja, animaatioita, videotaideteoksia ja musiikkivideoita. Helsingin lisäksi Short Waves vieraili yli 30 puolalaisessa kaupungissa sekä Berliinissä, Dublinissa, Lontoossa, Münchenissä, Portossa ja Žilinassa.

Toisen kerran Shor Waves -tapahtuma rantautui Helsinkiin 30. marraskuuta Euroopan unionin Suomen edustuston Eurooppa-saliin. Ohjelmisto koostui vuosien 2009‒2011 parhaimmista puolalaisista lyhytelokuvista. Marraskuun 2011 elokuvakaupungeiksi valikoituivat Helsingin lisäksi Serbian Pančevo, Saksan München ja Liettuan Vilna. Ad Arten johtaja Jakub Popielecki saapui avaamaan marraskuun festivaalin.

Näytännöt kiinnostivat etenkin opiskelijoita. Päivi Erola ja Satu Kuusranta ovat koordinoineet tapahtumaa.

Dokumenttielokuvaillat 31.3., 19.5. ja  27.10.

”Andrzej Wajda - varjojen kapellimestari” esitettiin 31.3. kevätkokouksen jälkeen Rikhardinkadun kirjaston Kinosalongissa. Martti Puukon ohjaamassa dokumentissa Andrzej Wajda puhui julkisesti omista sisimmistä tunteistaan ja siitä, millaista oli elää ja kasvaa luovana taiteilijana läpi sodanjälkeisen Puolan kuohuvien vuosien. Ohjaaja Martti Puukon omat kokemukset dokumentin teosta valottivat mielenkiintoisesti  iltaa. 

Marcin Koszałkan dokumentti  ”Paetkaamme häntä  (Uciekniejmy od niej)” esitettiin Rikhardinkadun kirjaston Kinosalongissa 19.5. Elokuvan ja ohjaajan tuotantoa esitteli SPYL:n elokuvasihteeri Kira Jääskeläinen. Palkittu dokumentti viiltävistä perhesuhteista,  kuolemasta ja omastatunnosta herätti vilkasta keskustelua ja monenlaisia  mielipiteitä. Illan aluksi esitettiin Krzysztof Kiwerskin animaatio ”Todistaja 1919‒2004.”

Anna ja Piotr Sadzinskin dokumentti ”Suoihmiset (Ludzie z bagien)” esitettiin 27.10. niin ikään Rikhardinkadun kirjaston Kinosalongissa. Dokumentti kertoi Koillis-Puolassa Biebrzan jokilaakson soilla elävästä perheestä ja valinnoista villin luonnon puolesta. Asiantuntijana elokuvan esitteli jälleen SPYL:n elokuvasihteeri Kira Jääskeläinen. Illan aluksi esitettiin lyhytelokuva Kazimierz Karabasz” Ihmisiä tien päällä (Ludzie w drodze)”.

Puolan kielen kerho

Keväällä 2011 kerho kokoontui kuusi kertaa 11/2 tunniksi. Iwona Höltän opastuksella opittiin turistin tärppejä ja muita jokapäiväisiä ilmauksia.  Yhdistys tarjosi kokoontumistilat ja osallistujat maksoivat itse opetuksen.

Puolalaisen kirjallisuuden lukupiiri kokoontui kahdeksan kertaa. Lukupiiriläisistä joku alusti vapaaehtoisesti kirjasta, joita olivat:

Zbigniew Herbert: Kyynelten teknologiasta

Olga Tokarczuk: Alku ja muut ajat 

Sławomir Mrożek:  Elämää aloittelijoille

Joseph Conrad: Pimeyden sydän,

Władysław Reymont: Luvattu maa 

Andrzej Szczypiorski: Alku

Wiesława Szymborska: Ihmisiä sillalla : runoja vuosilta 1957-2003.

Bruno Schulz:  Krokotiilikuja.

Pirkko-Liisa Rauhala kirjoitti alustuksensa pohjalta Luvatusta maasta artikkelin Suomi-Puola -lehteen. Lukupiiriä on vetänyt Päivi Paloposki.

Kansainvälinen toiminta

Svenska Folkskolans Vännerin myöntämällä apurahalla yhdistys hankki suomenruotsalaista kirjallisuutta Gdanskin yliopiston skandinavistiikan laitokselle. Aineiston luovutti professori Hieronym Chojnackille Kaija Hyvönen-Rajecki Gdańskissa toukokuussa. Yhdistys organisoi myös Gdańskin yliopistossa ruotsia opiskelevan Katarzyna Bugalan osallistumisen käytännön ruotsin kurssille Helsingin kesäyliopistossa. Svenska Kulturfondenin apuraha mahdollisti Katarzyna Bugalan stipendin.

Varapuheenjohtaja Topi Lappalainen on avustanut puolalaista tutkijaa Marcin Adamiakia talvisodan aikaiseen diplomatiaan liittyvän aineiston hankinnassa.

Muu osallistuminen ja toiminta

HSPY:n jäsenet pystyttivät Matka2011 -messuilla SPYL:n  näyttelystandin Ystävyysseurojen Liiton osastolle.  Pääasiassa yhdistyksen jäsenet huolehtivat messupäivystyksestä.

SPYL:n varapuheenjohtajana yhdistyksestä on toiminut Kaija Hyvönen-Rajecki ja hallituksen jäsenenä Lasse Selander.

SPYL:n kevätliittokokouksen virallisiksi edustajiksi valittuja olivat Päivi Erola, Harri Helttula ja Topi Lappalainen ja varalla Kaija Hyvönen-Rajecki ja Lasse Selander. Kokous pidettiin 26. maaliskuuta Porvoonkadun toimitiloissa.

SPYL:n syysliittokokouksessa 1. lokakuuta Tampereella yhdistyksen edustajina olivat Brygida ja Olli-Pekka Antikainen, Kaija Hyvönen-Rajecki ja Matti Kangasharju.

Puheenjohtaja Päivi Erola on toiminut Suomi-Puola / Finlandia Polska -lehden päätoimittajana.

SPYL:n stipendiaattivaihdossa Polonicumin puolan kielen kesäkurssille Varsovassa osallistui HSPY:n  puheenjohtaja Päivi Erola.

YSL:n hallitukseen SPYL:n edustajana on kuulunut HSPY:stä Kaija Hyvönen-Rajecki..

Puolan suurlähetystö on kutsunut yhdistyksen edustajia lähetystön tilaisuuksiin.  EU-puheenjohtajuuskauden johdosta monet tilaisuuksista ovat olleet asiantuntijaseminaareja.

Puolan elokuvaviikot 3.10.- 7.10.  Kino K-13:ssa kokosivat jälleen katsomot täyteen niin yhdistyksen jäseniä kuin muuta yleisöä.

Hallitus kiittää kaikkia kuluneen vuoden aikana yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toimintaan osallistuneita.

Hyväksytty hallituksen kokouksessa 28.3.2012 esitettäväksi kevätkokouksessa 2012.