Suomi–Puola Yhdistysten Liitto  SPYL

Lehti

Suomi-Puola | Finlandia-Polska

on tuhti lukupaketti  Puolasta!

Helsingin Suomi-Puola  -yhdistyksen jäsenenä saat kerran vuodessa ilmestyvän lehden paperiversion suoraan kotiisi postitse. Jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa. Täällä voit täyttää sähköisen jäsenhakemuksen.

Tuorein, marraskuussa 2022 ilmestynyt Suomi‒Puola | Finlandia‒Polska 2022‒2023 pureutuu aiempien vuosien tapaan Puolaan, sen kulttuuriin, historiaan ja yhteiskunnan kysymyksiin. Solidaarisuudesta Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutuneelle Ukrainalle vuoden 2022‒2023 numerossa punaisena lankana kulkee Ukraina.

Lue muun muassa:

* Suomen suurlähettiläänä Varsovassa syyskuussa 2022 työnsä aloitti Päivi Laine, jolla on pitkä yhteinen historia Puolan kanssa.

* Jussi Jalonen pui jutussaan Puolan ja Ukrainan historian kipukohtia. Maiden verinen menneisyys huomioiden hän pitää häkellyttävänä, mutta myös rohkaisevana sitä, miten maat ovat solmineet toimivan kumppanuuden.

* Elokuvasihteeri Jarno Hänninen pui Agnieszka Hollandin parin vuoden takaista elokuvaa Mr. Jones, joka kertoo ukrainalaisten 1930-luvun nälkämurhasta. Nyt elokuva on saanut aivan uusia merkityksiä.

* Katsaus Puolan elokuvavuoteen 2022.

* Veikko Suvanto muistelee Lvivin lähellä sijaitsevaa Drohobytšiä, joka tunnetaan Schulzin ja Tiegermanin kaupunkina.

* Runoklassikko: Niklas Salmi suomensi lehteen Adam Zagajewskin kuuluisan pakolaisrunon, jossa tihentyy kaipuu menetettyyn kaupunkiin.

* Puola on Ukrainan pakolaisaallon harjalla, kirjoittaa Sylvia Raulo.

* Eero Balk rukkaa pilke silmäkulmassa kielitiedettä uuteen maailmantilanteeseen.

* Aleksi Kuutio tarkastelee fantasian taikurin Andrzej Sapkowskin tuotantoa.

* Tapani Kärkkäinen on ratkonut yli vuosikymmenen Andrzej Sapkowskin teosten rikkaan kielen arvoituksia.

* Päivi Erola kiersi Ala-Sleesian viinitiloja ja käväisi Zielona Góran viininkorjuujuhlilla.

* Jukka Kiljunen kirjoittaa Furuhjelmien aatelissuvun puolalaistuneesta haarasta ja arkkitehti August Furuhjelmin Łódźin kaupunkikuvaan jättämistä jäljistä.

* Joel Valkila kirjoittaa Puolan musiikin voimanaisesta Grażyna Bacewiczista.

* Ilkka Vehkalahti muistelee ystäväänsä Jarmo Jääskeläistä.

* Unescon maailmanperintökohde: Karpaattien puukirkot ‒ Bysantin kauneutta rajamailla.

 

Paikallisyhdistysten jäsenet saavat painetun lehden jäsenetuna suoraan kotiin. Lehden voi myös lukea ja ladata maksutta tammikuusta 2023 alkaen sivustolta suomi-puola.net/lehti. Löydät linkin takaa myös lehden vanhat numerot vuodesta 1996 alkaen.

 

Painettua lehteä on jaossa muun muassa paikallisyhdistysten tapahtumissa, kirjastoissa ja tammikuussa 2023 Matkamessuilla Helsingissä.

 

***

Kultti ry eli Kulttuurilehdet on perustanut Suomen suurimman digitaalisen lehtikioskin Kulttikiskan. Kulttikiskan kautta voi tilata kaikkia Kultin jäsenlehtiä, myös Suomi-Puola | Finlandia-Polskan.