Luentosarja: Puola - Euroopan unionin puheenjohtajamaa 2011

Puola on Euroopan unionin puheenjohtajamaa heinäkuusta 2011 alkaen. Euroopan unionin komission Suomen edustuston, Forum Polonian, Helsingin Suomi–Puola-yhdistyksen ja Suomi-Puola Yhdistysten Liiton elo-syyskuussa  2011 järjestämä luentosarja tutustutti monipuolisesti Puolan pitkään historiaan ja nykytilaan.

 

  

30.8.2011

Näkökulmia nyky-Puolaan

Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski

 

Mitä haasteita uuden Puolan demokratialla on edessään? Miten sujuu kansalaisyhteiskunnan rakentaminen? Puolalaiset etsivät uutta omakuvaa – mikä merkitys historian solmukohdilla on etsinnöissä?  Onko historia pelkkä rasite vaiko myös suunnan määrittäjä?

Vuonna 2004 Euroopan unioniin liittynyt Puola  on antanut tuta tulonsa eurooppalaiseen perheeseen. Mitä Euroopan unioni merkitsee puolalaisille?

Puolalaisen sielunmaiseman saloihin johdattaa Puolan ja Suomen läpikohtaisin tunteva Puolan kunniakonsuli Stefan Widomski, joka esityksessään tarttuu myös maidemme välisiin eroihin.

 


 

13.9.2011

Nobel-kirjailijoiden Puola

Kääntäjä, yliopisto-opettaja Päivi Paloposki


Sienkiewicz, Reymont, Miłosz, Szymborska – neljä puolalaista kirjailijaa on saanut Nobelin kirjallisuuspalkinnon.


Onko puolalainen kirjallisuus todella korkeatasoista vai kätkeytyykö valintojen taakse muita syitä? Keitä ovat nämä kirjailijat ja vieläkö he puhuttelevat nykylukijaa?

Päivi Paloposki valottaa valintojen taustaa ja kertoo Nobel-kirjailijoista ja heidän merkityksestään omana aikanaan ja tänään.

 


 

 20.9.2011

Canaletton Varsova

Kääntäjä, toimittaja Tapani Kärkkäinen

 

Puolan viimeisen kuninkaan Stanisław August Poniatowskin hovimaalari, venetsialainen Bernardo Bellotto eli Canaletto (1722-1780) ikuisti aikakautensa Varsovaa maalauskankaalle.

Toisen maailmansodan jälkeen kaupunki oli raunioina. Kun rakennukset 1940–1950-luvuilla rakennettiin uudelleen, Canaletton maalaukset tulivat hyvään tarpeeseen. Nyt ydinkeskustan kadut huokuvat taidehistoriaa.

Toimittaja-kääntäjä Tapani Kärkkäinen kertoo, millainen Varsova on Canaletton silmin. 

  


 

27.9.2011  

Näkökulmia Puolan historiaan

Historiantutkija, emeritusprofessori Matti Klinge

 

Puola on maa, jolla on yli tuhatvuotinen valtiollinen perinne. Maan pitkää historiaa ei voi ymmärtää tuntematta sen monien naapurimaiden historiaa.

Myös lukuisat kaupan ja kulttuurin sekä sodan tuomat yhteydet ovat avain Puolan historiaan.

 

Emeritusprofessori, historian tutkija Matti Klinge valottaa, minkälaiset suhteet Puolalla on ollut naapureihinsa kautta aikojen.

 

 

Paikka: Voimatalo (Malminkatu 16) Kamppi, Euroopan komission Suomen-edustuston Eurooppasali.

 

Vapaa pääsy

 

TERVETULOA!

 

Lisätietoja: http://ec.europa.eu/finland, www.forumpolonia.fi, www.hspy.fi, www.suomi-puola.fi