Yli 50 vuotta Puola-ystävyyttä

Yhdistyksen seniorijäsen Kari Rahiala kertoi minkälaisia virallisia suhteita ja anekdootteja sopii ’Yli 50 vuotta Puola-ystävyyttä’ -maailmaan.

Sääntömääräinen kevätkokous 2014

Puolalaista arkea keräilijän kokoelmissa

Kamarineuvos Kari Rahialan niin viralliset kuin henkilökohtaisetkin ystävyysyhteydet Puolaan ovat  kestäneet jo yli 50-vuotta.

Helsingin Suomi-Puola-yhdistyksen kevätkokouksessa 2014 keräilyfilosofiansa motoksi Kari Rahiala kertoi ”mikä ei maksa mitään, mikä kertoo arjestamme ja on katoamassa, mikä on poisheitettävää”. Niinpä hän on matkoiltaan Puolassa kerännyt tuopinaluksia, matkalippuja, etikettejä, käyntikortteja… Vuosikymmenien kirjeenvaihdosta Rahiala on koonnut laajan puolalaisten postimerkkien kokoelman, mitä vielä on täydentänyt aktiivinen toiminta filateliayhdistyksissä.

Rahialan monimuotoisissa kokoelmissa on myös exlibriksiä. Kokoelmastaan Rahiala esitteli tilaisuudessa Lech Wałęsa-exlibriksen. Jos keräilijä on ihastunut exlibriksiin, ei hän koskaan voi olla vuoren varma kokoelmansa täydellisyydestä, sillä kirjaomistajamerkkejä ei ole luetteloitu kuten postimerkkejä tai kolikkoja. Kokoelmia kartutetaan pääasiassa vaihtamalla; osto- ja myyntitoiminta ei ole kotiutunut exlibrisharrastukseen.

Vinkkinä keräilyn kuin keräilyn onnistumiseen kamarineuvos opasti ”helmen löydät nyt!".

Teksti: Kaija Hyvönen-Rajecki