HSPY:n sääntömääräinen kevätkokous ja esitelmä Suomen marsalkka Mannerheimin Puolan vuosista

27.4.2022 klo 18:00
 

Käsitellään sääntömääräiset asiat kuten vuoden 2021 toimintakertomus ja tilinpäätös.

Kokouksen jälkeen Jukka Soisalon-Soininen kertoo Suomen marsalkka Mannerheimin Puolan vuosista ja esittelee tuoretta  Mannerheim – Puolan vuodet -teostaan. Teos sisältää lukuisia ennen näkemättömiä dokumentteja ja valokuvia Mannerheimin Puola -yhteyksistä. Asiantuntija-artikkelit antavat taustaa myös Puolan ja Suomen yhteyksille ja diplomaattisuhteille.

Aika: keskiviikko 27.4.22 klo 18

Paikka: yhdistyksen juhlatila Porvoonkatu 37 A, 00520 Helsinki & Zoom-palvelu.

Zoom-linkki on lähetetty jäsenille sähköpostitse.

Tervetuloa!

* * *

Anna ja Jukka Soisalon-Soininen:

MANNERHEIM - PUOLAN VUODET 

Mannerheim vietti parhaat vuotensa Puolassa. Näistä ajoista hän kirjoittaa muistelmissaan ja niistä kertoo myös hänen kirjeenvaihtonsa. Hämärään ovat jääneet hänen myöhemmät Puolan yhteytensä ajalta, jolloin hän oli luopunut Venäjän armeijan univormusta ja ryhtynyt rakentamaan oman maansa tulevaisuutta.

Puolalla oli Mannerheimin sydämessä paikka hänen elämänsä loppuun saakka. Siitä ei kerro ainoastaan hänen ja ruhtinatar Maria Lubomirskan vuosikymmeniä jatkunut ystävyys vaan myös se, että Mannerheim teki kaikkensa II maailmansodan aikana pelastaakseen Saksan keskitysleireille joutuneet lähimpänsä. Kirjeenvaihto puolalaisten ystävien kanssa jatkui vielä sodan jälkeisinä vuosina.

Valtionhoitajakaudellaan Puolan sekavasta tilanteesta huolimatta Mannerheim lausui maittemme välisten diplomaattisuhteiden syntysanat ja yksityishenkilönäkin hän oli ystävällisten suhteittemme harmaa eminenssi.

Teos sisältää paljon uutta tietoa Mannerheimista ja hänen puolalaissuhteistaan aristokraateista ulaaneihin ja laulajattarista suutarimestareihin. Se kertoo Puolasta ja Puolan historiasta Mannerheimin silmin ja Puolan merkittävästä vaikutuksesta hänen ajatusmaailmaansa.