Moniuszkon ooppera Halka elokuussa Kulttuuritalolla

22.8.2018 klo 19:00

Stanislaw Moniuszkon ooppera Kulttuuritalolla (Sturenkatu 4)

ke 22.8. klo 19
to 23.8. klo 19
la 24.8. klo 14

”Stanislaw Moniuszkon ooppera Halka esitetään Suomessa elokuussa 2018 Kulttuuritalolla ensi kertaa 80 vuoden tauon jälkeen. Vuosi 2018 on myös teoksen juhlavuosi, sillä kantaesityksestä tulee kuluneeksi 170 vuotta. Kyseessä on Halka-oopperan kaksinäytöksinen, alkuperäinen versio alkuperäiskielellä puolaksi.

Halka kertoo tarinan nuoresta naisesta, Halkasta, joka rakastuu Janusz-nimiseen mieheen. Mies kuitenkin päättää mennä naimisiin toisen naisen kanssa, ja hylkää Halkan. Tämän jälkeen Halka huomaakin olevansa raskaana.. tästä seuraa yksi oopperahistorian dramaattisimmista juonenkäänteistä. Melodinen musiikki siivittää tarinaa, ja kertoo kolmiodraaman kaikki käänteet sydäntäsärkevästi. Tämä oopperaharvinaisuus nyt pitkästä aika koettavissa Suomessa!

Helsingin Koominen Ooppera toteuttaa teoksen yhteistyössä puolalaisen, kansainvälisesti palkitun barokkiorkesteri Capella Cracoviensiksen kanssa ja Helsingin esitysten jälkeen teos lähtee kiertueelle Puolaan. Helsingin Koominen Ooppera jatkaa näin kansainvälisten yhteistuotantojen linjaansa ja suomalaisen ooppera-alan osaamisen vientiä ulkomaille.

Halkan ohjaa Helsingin Koomisen Oopperan johtaja, oopperaohjaaja Laura Åkerlund ja teoksen kapellimestarina toimii Jan Tomasz Adamus, joka on myös Capella Cracoviensis -orkesterin taiteellinen johtaja. Capella Cracoviensis on 50-henkinen, vuonna 1970 perustettu vanhaan musiikkiin ja periodi-instrumentteihin erikoistunut orkesteri. Esityksissä mukana on myös Capella Cracoviensiksen oma kuoro.

Pääroolin esittää Theater an der Wienin ensembleen kuuluva mezzosopraano Natalia Kawałek, sopraano Małgorzata Rodek laulaa Zofian roolin, tenori Jakub Pawlik laulaa Halkaan rakastuneen Jontekin roolin ja baritoni Sebastian Szumski (Janusz).

Vuonna 2018 Puola juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään.”

Lähde: http://kulttuuritalo.fi/tapahtuma/stanislaw-moniuszko-halka/