Espoo Cinessä puolalaisia elokuvia

5.5.2017

Andrzej Wajda: Afterimage (Powidoki) (2016)
Puolankielinen, englanninkielinen tekstitys

”Andrzej Wajda on kertonut esittävänsä elokuvissaan "ihmisiä, jotka häviävät. Ei niitä, jotka voittavat". Puolalaisesta avant-garde taiteilijasta Władysław Strzemińskista (1893-1952) kertovan Afterimagen armoton maailma rakentuu vertauskuvallisesti harmaan ja punaisen synkeistä sävyistä, joita ajoittain rikkovat taidettaan puolustavan Strzemińskin teosten valoisat värit. Strzemiński joutui sosialistisen realismin nimeen vannovan hallinnon mustalle listalle uskaltaessaan yliopistoluennoillaan esittää, ettei taiteen tehtävä ollut ajaa vain valtion poliittisia päämääriä.

Henkilökohtaisia sävyjä saava, tositapahtumiin perustuva Afterimage jäi Puolan traagista menneisyyttä kuvanneen mestarin viimeiseksi elokuvaksi.”
Katri Tenhola

Näytökset:
Su 07.05.2017 klo 19:00 Kino Tapiola
Pe 12.05.2017 klo 18:00 Louhisali
http://www.espoocine.fi/2017/fi/elokuvat/powidoki

 

Agnieszka Holland Jäljet(Pokot) (2017)
Puola, Saksa, Tšekki, Ruotsi, Slovakia
Puolankielinen, tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

”Duszejko, eläkkeelle jäänyt, harmaantunut opettajatar on arjen anarkisti, joka asuu keskellä korpea Puolan ja Tšekin jylhässä rajamaastossa. Luonto on ekomummolle kaikki kaikessa ja eläinrakas nainen piinaa pappia ja paikallisia poliisivoimia ilmiantamalla salametsästäjiä - seudulla, jossa metsästys on kansalaisvelvollisuus. Eräänä aamuna hänen rakkaat koiransa ovat kadonneet. Seuraavaksi paikallisia metsästäjiä alkaa löytyä kuolleina ja elokuva saa ekotrillerin sävyjä. Tämän harmaan pantterin kanssa ei leikitä.
Agnieszka Hollandin ohjaama Jäljet perustuu puolan maineikkaimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Olga Tokarczukin romaaniin Drive Your Plough Over the Bones of the Dead. Elokuva oli tämänvuotisen Berliinin elokuvafestivaalin kilpasarjan kirkkainta kärkeä.”
Pasi Nyyssönen

Näytökset:
pe 05.05.2017 klo 19:00 Tapiolasali
http://www.espoocine.fi/2017/fi/elokuvat/pokot

Marie-Noëlle Sehr:Marie Curie: The Courage of Knowledge (2016)

Saksa, Ranska, Puola
Ranskan-, saksan-, englannin- ja puolankielinen, tekstitys englanniksi

”Marie Curie (1867-1934) oli puolalainen, sittemmin ranskalaistunut maailmankuulu fyysikko ja kemisti, jonka uraauurtava tutkimustyö palkittiin Nobelilla - vieläpä kahdesti. Lahjakkaan Curien elämänpolku oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppokulkuinen. Curie aloitti tutkimustyönsä yhdessä aviomiehensä Pierre Curien kanssa. Pian puolison menehtymisen jälkeen itsenäisen tiedenaisen elämäntapaa paheksuttiin ja häntä kadehdittiin. Älyä ja intohimoa Curiella riitti kyllä, mutta hän ei sopinut kuvaan. 1900-luvun taitteessa oli täysin tavatonta, että nainen saisi jalansijaa miesten dominoimassa akateemisessa maailmassa.

Kiehtova elämäkertaelokuva viiltävän älykkäästä ja pelottomasta tiedenaisesta ja hänen uskomattomasta tarinastaan.”
Jenni Ukkonen

Näytökset:
Ma 08.05.2017 klot 16:30 Tapiolasali
To 11.05.2017 klo 19:00 Finnkino Sello 5
Su 14.05.2017 klo 18:00 Kino Tapiola
http://www.espoocine.fi/2017/fi/elokuvat/marie-curie

Bartosz M. Kowalski: Playground (Plac zabaw)  (2016)
Puolankielinen, tekstitys englanniksi

”Puolalainen pikkukaupunki muistuttaa sielunmaisemaltaan Lukas Moodyssonin Lilja 4-everin lähiöitä ja elokuvan muotokieli Michael Hanekea. Lopputuloksena nähdään ankaraa ja haastavaa kuvavirtaa, missä toivo näyttäytyy lähinnä esisoittona uusille pettymyksille. Tarina etenee kuin horroksessa kohti vääjäämätöntä finaalia. Hitaasti kiusaava kerronta laittaa katsojan kierrokselle omien tunteidensa kanssa.

San Sebastianin elokuvajuhlien kutsuvierasnäytöksestä noin kolmannes yleisöstä poistui kesken elokuvan. Keskustelutilaisuudessa näytöksen jälkeen puheenvuorot vaihtelivat närkästyneistä saarnoista henkeä haukkovaan ylistykseen. Tämä ei ole miellyttävin elokuvakokemus, mutta varmasti ikimuistettava. Tavalla, johon harva elokuva pystyy.”
Markku Mastomäki

Näytökset:
La 06.05.2017 klo 21:15 Louhisali
Pe 12.05.2017 klo 21:15 Finnkino Omena 4
http://www.espoocine.fi/2017/fi/elokuvat/plac-zabaw