Doc-Point festivaalilla puolalaisia elokuvia 23.-29. tammikuuta

23.1.2017 klo 19:40

21 x Nowy Jork  / 21 x New York

Puolalaisella melankolialla kuorrutettuja tarinoita New Yorkista, sen asukkaista ja suurkaupungin yksinäisyydestä. Elokuva seuraa metromatkustajia ja vie matkalle heidän elämiinsä, unelmiinsa ja toiveisiinsa.

Kielet: englanti, puola, kiina
Tekstitys: englanti

Ohjaaja: Piotr Stasik
Valmistumisvuosi 2016

Esitykset:
Kinopalatsi 8: Keskiviikko 25.1. klo 19:15
Korjaamo / Kulmasali: Torstai 26.1. klo 17:30
Kinopalatsi 8: Sunnuntai 29.1. klo 21:00

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/21-x-new-york/

 

Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham / You have no idea how much I love you

”Aloitatko sinä?”, 25-vuotias Hania kysyy äidiltään Ewalta ja vilkaisee epäröiden terapeutin suuntaan. Vuosikymmeniksi maton alle lakaistu yhteinen menneisyys kaivetaan esiin perheterapiassa. Aluksi on vaikea löytää sanoja kuvaamaan tunteita, jotka ovat vuosien varrella jääneet nimeämättä. Terapiaistunto kerrallaan pinta alkaa kuitenkin säröillä. Eriävät näkemykset molempia koskettaneista kokemuksista ottavat keskusteluissa yhä suuremman jalansijan, eikä toisen versiota samasta tarinasta ole välttämättä ensi kuulemalta helppo hyväksyä ja ymmärtää.

“Sinulla ei ole aavistustakaan, kuinka paljon rakastan sinua.” Kourallinen sanoja, jotka lausutaan ääneen puhtaasti rakkaudesta, mutta joiden taakse kätkeytyy tukahduttava voima. Paweł Łozińskin intensiivinen elokuva kertoo paljon äidin ja tyttären ongelmallisesta suhteesta paljastamatta kuitenkaan kaikkea. Kolme kuvakulmaa kolmista eri kasvoista riittää kertomaan sen, mikä on tärkeää. Ilmeisiin kietoutuu toisinaan enemmän kipeitä muistoja kuin siihen, mitä sanotaan ääneen.”

Suvi Nousiainen

Ohjaus: Paweł Łoziński
Valmistumisvuosi 2016

Esitykset:
Kinopalatsi 8: Maanantai 23.1. klo 19:40
Kiasma: Lauantai 28.1. klo 16:00
Andorra: Sunnuntai 29.1. klo 19:10

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/you-have-no-idea-how-much-i-love-you/

 

Wszystkie nieprzespane noce / All these sleepless nights

”Parikymppiset Krzysztof ja Michał vaeltelevat pitkin Varsovan autioita öisiä autoteitä ja metrotunneleita, klubeilta kotibileisiin, rantareiveistä aamuisille jatkoille. Huolettoman hedonismin nimeen vannovat ystävykset haluavat elää jokaisen hetken täysillä, ja elleivät muista hengittää, sitä parempi. Tabuja ja viivoja vedetään, ja jokainen hetki ja sana muuttuu merkitykselliseksi. Kerta toisensa jälkeen, joka yön ja aamuyön lopuksi, tuo merkitys tiivistyy yhdeksi sanaksi: nuoruus.

Michał Marczakin elokuva on kunnianosoitus ranskalaiselle uudelle aallolle ja kiehtova esimerkki dokumentin ja fiktion rajojen venyttämisestä. Katsojana välittää kovin vähän siitä, mikä kohtaus on mahdollisesti on näytelty ja mikä ei. Sillä tuntuu olevan mitätön merkitys, kun myös kuvattava todellisuus on hologrammimainen, häilyvä ja unenomainen. Olennaisemmalta tuntuu kuvauksen kauneus ja rytmi, musiikin viileä eleganssi ja kaiken tunnistettavuus.

Marczakin aiempiin elokuviin kuuluu epäkonventionaalista ympäristönsuojeluorganisaatiota kuvannut Fuck for Forest (DocPoint 2013), joka sekin puhutti todellisuuden manipuloinnillaan. All These Sleepless Nights -elokuvan ohjauksesta Marczak palkittiin Sundance-festivaalilla. Ansaitusti huomiota herättänyt elokuva on päihdyttävä kuvaus ei mistään ja kaikesta. ”
Sirje Niitepõld

Ohjaus: Michal Marczak

Valmistusmaa: Puola, UK
Valmistumisvuosi 2016

Esitykset:
Korjaamon elokuvasali: Torstai 26.1. klo 17:30
Kinopalatsi 7: Perjantai 27.1. klo 21:30
Kinopalatsi 2: Lauantai 28.1. klo 21:30

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/all-these-sleepless-nights/

 

Wiezi /Closed ties

”Mikä on pitkän avioliiton salaisuus? Sitä voisi kysyä puolalaiselta avioparilta Barbaralta ja Zdzisławilta, jotka valmistautuvat juhlimaan perhepiirissä 45-vuotista yhteistä taivalta. Mutta mitä pidemmälle dokumentti etenee, sitä vähemmän sitä haluaa kysyä juuri heiltä.

Tavanomaisesta hyväntahtoisesta naljailusta ei ole kyse, kun Barbara tilittää Zdzisławia niin holtittomasta vedenkäytöstä kuin mahdollisista huonekaluhankinnoista. Ei Zdzisławillakaan ihan putkeen mene, kun hän ensiksi ehdottaa, että pariskunta juhlisi 40-vuotishääpäiväänsä – eikä suinkaan 45-vuotishääpäiväänsä.

Hyiselle tunnelmalle on syynsä. Ilmenee, että Zdzisław on asunut viimeiset kahdeksan vuotta toisen naisen luona. Barbara ehdottaa jopa leikkisästi hänen kutsumistaan juhliin. Mikä voisikaan mennä pieleen.”
Sanni Myllyaho

Kieli: puola
Tekstitys: englanti

Ohjaus: Zofia Kowalewska
Valmistumisvuosi: 2016

Esitykset:
Korjaamon Kulmasali: Keskiviikko 25.1. klo 17:30
Kinopalatsi 1: Sunnuntai 29.1. klo 13:15

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/close-ties/

 

Shoah I-IV

“Shoah” on heprean kielen sana katastrofille, ja se on vakiintunut tarkoittamaan toisen maailmansodan aikaista holokaustia. Claude Lanzmannin 9,5-tuntinen dokumentti Shoah valmistui 1985, mutta on etenkin viime vuoden maailmanpolitiikan tapahtumien varjossa edelleen ajankohtainen. Elokuva on valittu useita kertoja maailman parhaaksi dokumenttielokuvaksi.

Kahdentoista vuoden työn vaatineen elokuvan vastaanotto oli hyvin kriittinen, Puolassa jopa vihamielinen, sillä Lanzmannin käsittelytapa nähtiin antipuolalaisena. 2000-lukulaiselle Lanzmannin käsittelytapa on kuitenkin ainoastaan avoin ja suora: hän näyttää haasteltaviensa kautta aivan kaiken. Loputtomat holokaustin läpi eläneiden todistajanlausunnot pakottavat katsomaan ja kuuntelemaan, vaikkei enää jaksaisi. Tämän päivän katsojan on kuitenkin ymmärrettävä, ettei holokaustin läpi eläneillä ollut vaihtoehtoa. Oli jaksettava ja oli selviydyttävä.

Shoah jatkaa sitä inhimillisen pahuuden ymmärtämisen tarpeen perinnettä, johon etenkin filosofi Hannah Arendt on olennaisesti vaikuttanut. DocPointissa neljässä osassa esitettävän teoksen ytimessä oleva varoitus katseen kääntämisestä toisaalle samalla, kun ”muut” tekevät tekojaan, ei vanhene koskaan.”
Johanna Siik

Kielet: saksa, heprea, puola, jiddiš, ranska
Tekstitys: englanti

Elokuva esitetään neljässä osassa.
Voit ostaa lipun joko yksittäisiin osiin tai yhteislipun, jolla pääset elokuvan kaikkiin näytöksiin. Yhteislippu on henkilökohtainen.

Osa I La 28.1.2017 klo 14.00 Orion
Osa II La 28.1. klo 17:00, Orion
Osa III Su 29.1. klo 14:00, Orion
Osa IV Su 29.1 klo 17:00, Orion

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/shoah-i/

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/shoah-ii/

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/shoah-iii/

http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/shoah-iv/