Tadeusz Slobodzianekin menestysnäytelmä Meidän luokka Espoon teatterissa

21.9.2016 klo 19:00

Puolalaisen dramaatikon Tadeusz Slobodzianekin kirjoittama Meidän luokka (Nasza klasa) sai kantaesityksensä Lontoossa 2009, minkä jälkeen sen menestyskulku on ollut vastustamatonta. Meidän luokka on tarina ennakkoluuloista ja kasvavasta vihasta, joiden syytä ei voi ymmärtää. Se on tarina syyllisyydestä, joka ei katoa; historiasta, jota ei voi käsittää. Meidän luokka kertoo tarinan, joka on tärkeä kuulla juuri nyt, jotta emme antaisi sen tapahtua uudestaan.

Tadeusz Slobodzianek:           

MEIDÄN LUOKKA - tarina XIV oppitunnissa

 

Suomen kantaesitys 21.9.2016

Meidän luokka on vahva ja koskettava kertomus luokkatovereista, joiden kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Tositapahtumiin perustuva tarina sijoittuu Puolaan ja kulkee vuodesta 1935 vuoteen 2003. Yhteiset lapsuuden leikit päättyvät, kun sota alkaa. Puolan miehittävät ensin venäläiset, sitten saksalaiset sotilaat. Puolet luokan oppilaista on juutalaisia, joiden aseman sota muuttaa hirvittäväksi. Toinen puoli luokasta on vastuussa juutalaisten luokkatovereiden kohtalosta. Kuinka kansallisuus, uskonto ja ideologiat voivat kasvaa ystävyyttä suuremmiksi? Miten luokkatoverista voi tulla vihollinen? Kun aikaa kuluu, jää jokainen väkivallan teko tekijöiden kannettavaksi. Luokkatovereiden kasvot eivät unohdu.

Meidän luokka on tarina ennakkoluuloista ja kasvavasta vihasta, joiden syytä ei voi ymmärtää. Se on tarina syyllisyydestä, joka ei katoa; historiasta, jota ei voi käsittää. Meidän luokka kertoo tarinan, joka on tärkeä kuulla juuri nyt, jotta emme antaisi sen tapahtua uudestaan.

Puolalaisen dramaatikon Tadeusz Slobodzianekin kirjoittama Meidän luokka (Nasza klasa) sai kantaesityksensä Lontoossa 2009, minkä jälkeen sen menestyskulku on ollut vastustamatonta. Näytelmää on käännetty useille kielille ja sitä on esitetty Euroopan lisäksi Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Suomennos Tapani Kärkkäinen, ohjaus Satu Rasila, lavastus ja pukusuunnittelu Markus Tsokkinen, valosuunnittelu Kalle Ropponen, äänisuunnittelu Kristian Ekholm, maskeeraus Kaarina Kokkonen, valokuva Yehia Eweis

Rooleissa Wanda Dubiel, Raimo Grönberg, Susanna Haavisto, Samuel Karlsson, Seppo Maijala, Matti Onnismaa, Jukka Rasila, Markus Riuttu, Seela Sella ja Timo Torikka

Lisätietoja http://www.espoonteatteri.fi/?page=911