Puolalaisia dokumentteja DocPoint-festivaalilla

27.1.2015

Maximum Pleasure (2014 / Maksimum Przyjemnosci

Ohjaaja: Katarzyna Trzaska
Kesto: 47 min
Kieli: puola, tekstitys englanniksi
Esitysajat: Maxim 2:  Sunnuntai 1.2. klo 12:00
http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/maximum-pleasure-2/

”Katarzyna  Trzaskan dokumenttielokuvassa, Maximum Pleasure,  kypsään ikään ehtineet puolalaisleidit haalivat ympärilleen tavaraa vielä kun ehtivät.

Jokaisessa meissä asuu pieni puolalaismummo, joka haluaa parhainta imutehoa edustavan imurin. Kun katsomme ruudulta vanhempia rouvia, jotka haalivat itselleen pahvilaatikoittain vempaimia osamaksulla, katsomme väistämättä myös itseämme.

Välillä pyörähdetään eläkeläisten päivätansseissa, mutta kollektiivisen yhteiselon keskiössä on tavara. Nautinto tuntuu odottavan aina seuraavassa tuote-esittelyssä. Hilpeässä dokumentissa on traaginen kulma, ja aihe on mitä ajankohtaisin.”
Reetta Haarajoki

Ohjaaja Katarzyna Trzaska vierailee Helsingissä 29.1.- 1.2.2015

 

Queen of Silence (2014)
Ohjaaja: Agnieszka Zwiefka
Kesto: 80 min
Kieli: romani, puola, tekstitys englanniksi
Esitysajat:  Kinopalatsi 8: Tiistai 27.1. klo 21:15
                   Savoy-teatteri: Sunnuntai 1.2. klo 18:30
http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/queen-silence-2/

”Kymmenvuotias Denisa on kuuro, ei ole koskaan oppinut puhumaan ja kuuluu Euroopan syrjityimpään vähemmistöön. Silti hän tanssii upeasti ja jaksaa hymyillä leveintä hymyään. Tyttö on hurahtanut Bollywood-elokuviin ja sukeltaa niiden kauneuteen pakoon ympäröivää todellisuutta.

Puolan romani Denisa ei ole saanut tarvitsemaansa hoitoa, ja kuulolaitteen patteritkin ovat kaukainen haave. Tytön perhe sinnittelee ilman koulutusta, työtä, rahaa ja papereita. Myös lapset joutuvat kerjäämään kaupungilla elantonsa eteen. Rasistiset huudot sinkoilevat, missä ikinä romanit liikkuvat, ja naapurusto haluaa häätää heidät laittomilta asuinsijoiltaan. Denisan ja muiden lasten leikeissä poliisit karkottavat romaneja Romaniaan.

Kuten Denisan maailmassa, myös dokumentissa järkyttävät tapahtumat rytmittyvät lennokkaan musiikin ja tanssin kanssa. Bollywood-tyyliin kuvattuja musikaaliosioita höystää katutanssi, ja niiden kiistaton tähti on tarinan valloittava päähenkilö. Hänen kohtalonsa jättää jäljen.”
Teksti: Aino Salonen

Ohjaaja Agnieszka Zwiefka vierailee Helsingissä 27.1. – 1.2.2015

Deep Love (2013)
Ohjaaja: Jan P. Matuszyński
Kesto: 84 min
Kieli:  puola, tekstitys englanniksi
Esitysajat: Kinopalatsi 7: Sunnuntai 1.2. klo 11:00
http://docpoint.info/tapahtumat/elokuvat/deep-love-2/

”Deep Loven lopussa ollaan Punaisellamerellä. Kaksi sukeltajaa eivät ole pelkkiä harrastajia, vaan teknisiä sukeltajia, jotka liikkuvat metri metriltä alaspäin usean tankin ja kaasuseosten avulla. Toinen sukeltajista muodostaa etusormellaan ja peukalollaan ympyrän pitäen muut sormet suorina. ”Onko kaikki ok?”, hän viittoo. Vastaamisessa kestää hetki ja kysyjä näyttää jo päättäneen, että he lähtevät takaisin ylöspäin, mutta sitten toinen vastaa samalla merkillä: ”Kaikki ok.” Sukeltaminen jatkuu.

Janusz Solarzilla oli takanaan vuosikymmenien ura sukeltajana ja sukelluskouluttajana, kun eräänä päivänä, jään päällä ryhmälle ohjeita antaessaan, hänen verenkiertoonsa tuli häiriö. Seurauksena oli puolittainen liikuntakyvyn menetys ja puhekeskuksen vaurioituminen niin, ettei hänen puhettaan ymmärrä kuin elämänkumppani Joanna.

Seitsemän vuotta myöhemmin edelleen halvaantunut, kuusikymppinen Janusz on päättänyt palata takaisin veteen ja syvyyksiin, joiden saavuttaminen on haastavaa terveillekin sukeltajille. Janusz kuitenkin tuntee elävänsä vain vedessä, eikä miehen päätä käännä edes Joannan järkipuhe tai huoli.

Puolalainen dokumentti on yhtä paljon kertomus parisuhteen vaatimista kompromisseista kuin Januszin asteittaisesta haparoinnista kohti elämänsä tarkoitusta, uusia syvyyksiä.”
Teksti: Johanna Siik

 

Domino Effect 2014)/  Efekt domina
Ohjaaja: Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski
Kesto: 76 min
Kieli: puola, tekstitys englanniksi
Esitysajat:  Kinopalatsi 8: Torstai 29.1. klo 21:15

”Kun aseellinen konflikti päättyi parikymmentä vuotta sitten Abhasiassa, maassa oli pulaa mielekkäästä tekemisestä. Ratkaisu ongelmaan löytyi dominosta, josta kasvoi vuosien saatossa suosittu laji.

Humoristisia hetkiä tarjoileva Domino Effect seuraa Abhasian urheiluministeri Rafael Amparia, joka valmistelee dominon maailmanmestaruuskisoja. Miehen haaveena on nostaa kotimaansa tapahtuman avulla maailmankartalle.

Tarinan keskiöön nousee Amparin venäläissyntyinen vaimo Natasha, joka yrittää löytää oman paikkansa vieraasta kulttuurista. Se ei ole helppoa, sillä työnhaku takkuaa eivätkä paikalliset kelpuuta muukalaista helposti ystäväkseen.

Miten pariskunnan käy? Kestääkö rakkaus vai kaatuvatko haaveet yhteisestä tulevaisuudesta kuin dominopelin nappulat?

Mainioilla sivuhenkilöillä ryyditetty Domino Effect huomioitiin Krakovan elokuvajuhlilla kolmella palkinnolla.”
Teksti: Viivi Pietiläinen